Guterres til FN: – Global frykt for atomkrig

FNs generalsekretær António Guterres sa at frykten for en atomkrig er på det høyeste nivået på flere tiår, da han åpnet FNs hovedforsamling tirsdag.

– Bruken av atomvåpen burde være utenkelig, men i dag er den globale frykten for atomvåpen på det høyeste nivået siden den kalde krigen, sa FNs generalsekretærAntónio Guterres fra talerstolen.

Han understreket at frykten ikke er abstrakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Millioner av mennesker lever i frykt på grunn av provoserende missiltester, sa han.

Tok opp flere aktuelle temaer

Guterres tok også opp konflikten i Myanmar.

– Myndighetene i Myanmar må stoppe militæroperasjonene og tillate humanitære hjelpeorganisasjoner uhindret tilgang, sa han.

Global oppvarming ble også tatt opp av generalsekretæren, og han uttrykte solidaritet med områdene i Karibia og USA som har blitt berørt av orkanen Irma.

– Vi har vært nødt til å oppdatere språket vårt for å beskrive hva som skjer. Vi snakker nå om megaorkaner, superstormer og regnbomber. Det er på høy tid å gå vekk fra suicidale utslipp. Vi vet nok til å handle. Vitenskapen er uangripelig, sa Guterres.

– Risikerte livet

Guterres høstet applaus fra forsamlingen da han sa at trygg migrasjon ikke kan begrenses til verdenseliten.

– Jeg er selv en immigrant, i likhet med mange av dere. Men ingen forventet at jeg skulle risikere livet mitt på en lekk båt for eller krysse en ørken i en lastebil for å finne arbeid utenfor mitt fødeland, sa han.

Trump taler

Det er knyttet stor spenning til USAs presidentDonald Trump, som tirsdag debuterer som taler i FNs hovedforsamling. Han er den andre verdenslederen som skal tale til forsamlingen, og er pent nødt til å vente til etter Brasils president Michel Temer har holdt sitt innlegg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Med få unntak har nemlig Brasil åpnet den årlige samlingen i mer en seks tiår.

Det er utenriksministerBørge Brende (H) som skal holde Norges innlegg i generaldebatten, men også statsministerErna Solberg (H) er til stede.