UDI-sjefen skeptisk til foreldelsesfrist

Det kan få uheldige konsekvenser å innføre foreldelsesfrist i saker som gjelder tilbakekallelse av statsborgerskap, advarer UDI-sjef Frode Forfang.

I debatten som har oppstått om tilbakekallelse skal avgjøres av forvaltningen eller domstolene, har flere tatt opp muligheten for å innføre en foreldelsesfrist. Etter et visst antall år, skal man ikke lenger risikere å miste statsborgerskapet – selv om man opprinnelig løy på søknaden sin.

Men dette forslaget har direktøren iUtlendingsdirektoratet lite til overs for. Det kan få noen utslag man først bør tenke gjennom, skriverForfang i etblogginnlegg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Et eksempel er om en person har begått alvorlig kriminalitet.

– Det kan være saker der en person blir etterforsket for et alvorlig kriminelt forhold, og at politiet i den forbindelse kommer over dokumentasjon som viser at hele oppholdsgrunnlaget og statsborgerskapet bygger på falske opplysninger om identitet, skriver Forfang.

– I et slikt tilfelle antar jeg at tilbakekall av statsborgerskap, med påfølgende utvisning, vil møte bredere forståelse, skriver han.

UDI-direktøren merker seg at mange er opptatt av at personer kan miste statsborgerskapet etter å ha bodd i Norge i mange år. Lang botid vektlegges i begrenset grad, med mindre det er snakk om barn og deres tilknytning til landet.

Forfang foreslår i stedet at botid kan inngå som en større del av helhetsvurderingen.

– Skulle man først myke opp regelverket, ville jeg heller anbefale at det skal legges mer vekt på tiden som er gått, som en del av en helhetsvurdering, spesielt når det gjelder muligheten til å få en ny oppholdstillatelse basert på riktig identitet, skriver han.