KOMPROMISSLØS: Lokallagsleder i Meland KrF, Stian Lavik, vil ikke inngå kompromiss i samarbeidet med regjeringspartiene når det kommer til saken om asylbarna.

Nekter å inngå asylkompromiss med regjeringspartiene

Lokalpolitiker Stian Lavik (KrF), mener asylbarna bør være en av kampsakene når partiet møter regjeringen til samtale i dag.

– Vi kan ikke begynne med diskusjoner om ting som alle i utgangspunktet var enige om da samarbeidet ble inngått, sier lokallags­leder i Meland KrF, Stian Lavik, til ­Dagen.

I dag møter KrF og Venstre regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet til samtale. Selv om samarbeidsavtalen ble inngått for over et år siden, er det grunn til å tro at flere av sakene på blokka er problemstillinger som har dukket opp i nyere tid. Asylbarna og søndagsåpne butikker er to eksempler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Dagen.

Må «gi og ta»

Lavik er oldebarn av KrFs første stortingsrepresentant, Nils Lavik. For tiden bor han i huset forgjengeren bygget på Frekhaug nord for Bergen. Han er klar på at alle fire parter i samarbeidet er nødt til å stille på like premisser - de må «gi og ta» som han kaller det.

– Til nå er det skapt et inntrykk av at dette kanskje ikke har skjedd. Det foregår en kontinuerlig prosess rundt hvor vidt et samarbeid er gunstig og det vurderes hele tiden for og imot, fortsetter han.

Lavik føler ikke at han er i stilling til å vurdere om KrF på noen måte ville ha kommet bedre ut med Arbeiderpartiet.

– Men i utgangspunktet har jeg ingen grunn til å tro det, sier han.

På spørsmål om hva som blir de viktigste sakene for KrF framover, lister han opp følgende fire punkter: Søndagsåpne butikker, kommunereform, trosfrihet når det kommer til konvertitter og asylbarna.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Noe av det aller viktigste for KrF er menneskeverd. Dette er snakk om barn som ikke har valgt å være i den situasjonen som de befinner seg i, og de må derfor lyttes til. Her kan vi ikke inngå kompromiss, sier Lavik, som beskriver seg selv som verdikonservativ kristenradikaler på mikrobloggen Twitter.

– Det er viktig at alle parter er villige til å følge opp på punkter der de må gi, understreker han.

Mistillitsforslag

Lokallagslederen har også tidligere markert seg i saken om asylbarna. Han fremmet en resolusjon om mistillit til justisminister Anders Anundsen (Frp) i forkant av årsmøtet til Hordaland KrF.

«Anundsens manglende politiske handlekraft er en katastrofe for de barna det gjelder», het det i forslaget til Lavik, som han et par dager senere trakk tilbake på begrunnelse av at konsentrasjonen burde være rettet mot de asylsøkende barna, og ikke mot justisministeren.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Dagen.

Den nye uttalelsen fikk følgende ordlyd:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Tilliten mellom Storting og regjering har blitt satt på en alvorlig prøve.»

– Hensikten for meg var ikke å fremme konstitusjonell mistillit, men å vise at den politiske tilliten er svekket. Det gjør at det nye forslaget er bedre. Poenget mitt er å gi signal om at dette er uakseptabelt for menneskene det gjelder, som har blitt brikker i et spill i en sårbar situasjon, sa Lavik til Dagen den gangen.

Partileder Knut Arild Hareide gikk ut og karakteriserte håndteringen av situasjonen som «ryddig».

Skaper irritasjon

Mandag kom det fram misnøye internt i Frp når det gjelder samarbeidet med sentrumspartiene KrF og Venstre. Frank Willy Djuvik i Sogn og Fjordane Frp mener de to partiene har vært urettferdige med regjeringen i mye av kritikken som har kommet den siste tiden.

– Det er vår jobb som tillitsvalgte i partiet å overbevise velgere og partimedlemmer om at det er avgjørende for oss å spille på lag med KrF og Venstre. Men jeg må ærlig innrømme at mange i partiet er drittlei akkurat nå, sier Djuvik til NTB.

Djuvik gikk i helgen av som fylkesleder i Sogn og Fjordane, men er fortsatt aktiv og topper fylkestinglisten foran høstens valg, skriver nyhetsbyrået.

Frykter Ap–gevinst

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den frittalende politikeren begrunner uttalelsen med at KrF og Venstre har fått mye større gjennomslag under denne regjeringen enn under den forrige.

– Vi har gått i bresjen for en mengde KrF-saker, ikke minst når det gjelder KRLE-faget i skolen og reservasjonsmulighetene for fastleger.

Nå håper Djuvik at de fire partiene på borgerlig side finner ut av samarbeidsproblemene sine under dagens forsoningsmøte i Nydalen.

– Det er bare opposisjonen og i særdeleshet Arbeiderpartiet som vinner på strid og krangel mellom regjeringen og samarbeidspartiene, avslutter han.

Asylbarn-saken

Asylavtalen mellom regjeringspartiene Høyre og Frp, og samarbeidspartiene Venstre og KrF, innebærer at hensynet til barns beste skal tillegges større vekt ved søknader om opphold. Det gjelder spesielt asylbarn som har vært lenge i Norge.

De politiske føringene fra Justisdepartementet ble ikke videreformidlet fra Politidirektoratet til Politiets utlendingsenhet (PU), har Bergens Tidende avdekket.

Politidirektoratet hevder at Justisdepartementets føringer ble forstått og lagt til grunn, mens PU-lederen har uttalt at praksis ikke ble endret.

Ved to anledninger i fjor skal politiet ha fått instruks fra Justisdepartementet om å få fortgang i antall returer av asylsøkere.

Kilde: NTB

Les også
Trakk mistillitsforslag mot justisministerenHent barna hjem
Les også
Ber KrF vedta mistillit til Anundsen
Les også
Statsministerens kontor bekrefter Nydalen-samtaler
Les også
Dette krever KrF svar på i asylsaken
Les også
KrF krever ny vurdering av utsendte asylbarn
Les også
Frp: Venstre og KrF kan glemme å hente hjem asylbarn