Eritreiske tolker mistenkes for spionasje i Sverige

Eritreiske tolker som benyttes av det svenske Migrationsverket under intervju av asylsøkere, mistenkes for å rapportere til eritreiske regjeringen.

SVT har snakket med flere eritreiske asylsøkere, som raskt oppdaget at tolken som ble benyttet støttet regimet de hadde flyktet fra.

LES:Maskerte menn jaktet på flyktningbarn i Stockholm

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Migrationsverket medgir at de er kjent med problemet og betegner det som uakseptabel flyktningspionasje.

– Vi har mottatt opplysninger om dette, ikke bare når det gjelder Eritrea, men også andre land. Det forekommer flyktningspionasje i Sverige. Dersom vi får kjennskap til det, sørger vi for at den tolken aldri mer arbeider for oss, sier Migrationsverkets operative sjef Michael Ribbenvik.

Kalt forræder

SVT har snakket med flere eritreiske asylsøkere som forteller om sine møter med regimevennlige tolker.

– Etter at tolken sa til meg at han var regimevennlig, spurte jeg meg selv: Hvor er jeg, er jeg iSverige eller er jeg fortsatt i Eritrea, forteller Tedros, som nå har fått permanent opphold i Sverige.

Berhane Kidane, som leder en eritreisk forening i Göteborg, forteller at mange unge asylsøkere har kommet til ham og fortalt om likende opplevelser under asylintervjuene. En opplevde å bli kalt forræder av tolken.

– For meg er disse tolkene spioner, så det er en risiko for at foreldre og søsken skades i Eritrea. Det er en stor risiko, sier Kidane.

Må fortelle

Migrationsverket er usikkert på hvor omfattende problemet og oppfordrer asylsøkerne til å fortelle om slike opplevelser med tolker.

– Når vi ikke vet eller får vite hvem som oppfører seg slik, er det vanskelig for oss å gjøre noe. Derfor er det viktig at alle som har slike opplysninger, kontakter Migrationsverket og forteller om det, sier Ribbenvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ:80.000 asylsøkere kan få avslag i Sverige

– Vi vet at det forekommer flyktningspionasje og derfor samarbeider vi med sikkerhetspolitiet. Dersom vi får opplysninger fra dem eller fra allmennheten, kan vi fjerne de som oppfører seg slik, sier han.

Avviser

Den eritreiske ambassaden i Stockholm avviser påstandene om flyktningspionasje via regimevennlige tolker i Sverige.

– Det skjer ikke. Man løser ikke problem gjennom å spionere på mennesker, det slår bare tilbake på en selv, sier ambassadens presseansvarlige Sirak Bahlbi.

– Vi har aldri tenkt på dette, og det forekommer ganske enkelt ikke. Det må i så fall være i folks fantasi, sier han.