TIL NIDAROS: Her er de 12 pilegrimsvandrerne samlet. Fra venstre: Knut Refsdal (Norges Kristne Råd), Zaiem Mahmood (Islamsk Råd Norge), Hans Morten Løvrød (Nasjonalt Pilegrimssenter), Anne Sender (Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn), Haavar Simon Nilsen (Den katolske kirke), Thorild Widvey (kulturminister), Einar Vegge (Den norske kirke), Faten Mahdi A-Hussaini (JustUnity), Anne-May Grasaas (Den norske kirke), Ghulam Abbas (Islamsk Råd Norge), Marit Marman (Den norske kirke) og Sunniva Gylver (Den norske kirke).

Kristne og muslimer går pilegrim sammen

– Her forventes det ikke like stor enighet som innad i menighetene, forteller Zaiem Mahmood.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) har invitert en rekke religiøse ledere og samfunnsdebattanter på flerreligiøs pilegrimsvandring. Widvey og resten av reisefølget nærmer seg Trondheim når Dagen snakker med henne tirsdag.

– Jeg er veldig opptatt av dialog mellom de ulike trossamfunnene som er med på dette arrangementet. Når vi er i naturen, finner vi en indre ro som gir mulighet for dialog i en uformell ramme. Målet har vært å bli bedre kjent gjennom denne vandringen, slik at det blir enklere å ta kontakt med hverandre i fremtiden, hvis det skulle det oppstå konflikter og spørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: I Guds nærvær uten å skulle tenke så mye

Widvey beskriver tonen som lett og at de reflekterer over at de har ulikt ståsted i religion og livssyn.

– Vi kan lære mer om hva de ulike religionene betyr og hva troen betyr for hver enkelt med en personlig tro. Det må være mulig å være norsk og muslim, norsk og ateist eller norsk og hindu. Vi har et flerkulturelt samfunn og det må vi leve med, forteller kulturminister Torhild Widvey, mens hun sitter i buss på vei mot neste vandring.

LES: Historiefortelleren

Berømmer frivilligheten

– Dere har akkurat vært på besøk i en kirke. Hva gjør dere på disse besøkene?

– Vi er innom kirker for å få informasjon om kirken og hva stedet har betydd for pilegrimsvandringer i området her, sier Widvey.

– Er det kirkebesøkene som er i fokus under turen?

– Nei, det er selve vandringen og samtalene underveis som er i fokus. Vi er en blanding av voksne ledere, unge mennesker og samfunnsdebattanter. Alle står fritt til å bringe frem temaer under turen. Jeg tror det er viktig å være åpen ovenfor andre. Selv har jeg alltid vært nysgjerrig på andre religioner og livssyn, sier kulturministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Opplagte uenigheter

Ungdomskoordinator i Islamsk Råd Norge, Zaiem Mahmood, er også med på pilegrimsvandringen til Trondheim.

– Vandringen har vært veldig interessant. Vi har hatt mange viktige samtaler. Jeg har blitt kjent med mennesker på tvers av andre religioner. En får en litt annen følelse når man går en tur på fjellet og tar en prat, enn hvis man sitter rundt et bord og det er mer formelt. Det betyr ikke at samtalene under middagsbordet er noe dårligere, men man har stiftet bekjentskap på en annen måte, forteller Zaiem Mahmood.

– Kan du ta med deg noe av dette videre inn i ditt arbeid?

– Jeg føler jeg får mye ut av det. Man drar nytte av andres erfaring som man kan bruke i eget arbeid, både i moskeene og i kirkene. Jeg pratet med en prest i går. Hun og jeg har ikke samme religion, så vi har lov til å være uenige. Jeg som muslim og hun som en kristen prest skal jo egentlig ikke være enige uansett. Dialogen og erfaringen kan vi ta oss tilbake til våre menigheter og bruke erfaringen der. Jeg synes det er vanskeligere å diskutere internt innenfor en religion enn det er på tvers av ulike religioner, sier Mahmood.

Pilegrimsvandring

Kulturminister Thorhild Widvey har tatt initiativ til en flerreligiøs pilegrimsvandring i forbindelse med Olavsfestdagene i Trondheim.

Turen strekker seg over 165 kilometer, fra Hjerkinn i Dovre kommune til Trondheim.Pilegrimsturen begynte mandag og avsluttes i dag

Kirker og organisasjoner som er representert på turen er følgende: Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, JustUnity, Norges Kristne Råd, Islamsk Råd Norge, Den norske kirke, UngDialog, Det teologiske Menighetsfakultetet og Den katolske kirke.

Turen strekker seg over 165 kilometer, fra Hjerkinn i Dovre kommune til Trondheim.Pilegrimsturen begynte mandag og avsluttes i dag

Les også
– Ap er fortsatt avkristningspartiet
Les også
Ruller ut blå løper for barnefamilierLandsmøtet
Les også
Regjeringen skal vurdere NRK-lisensen
Les også
Kulturministeren vil at Netflix skal betale for norsk film
Les også
Sa nei til å bli ordførerkandidat for Ap