PER ARNE DAHL: Tunsberg-biskopen vil ordinere lesbisk prest.

– Per Arne Dahl slår seg selv på munnen

Tunsberg-biskopen vektlegger at Hanne Marie Pedersen-Eriksen lever i et «ordnet samliv». – Han slår seg selv på munnen, sier Rolf Kjøde.

I går formiddag gjorde biskop Per Arne Dahl i Tunsberg det klart at han vil ordinere Hanne Marie Pedersen-Eriksen til prestetjeneste.

Blant dem som reagerer på Dahls valg, er Rolf Kjøde. Han er medlem av styringsgruppa i Levende folkekirke og leder av Evangelisk Luthersk Nettverk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Han slår seg selv på munnen, sier han.

LES: – Helt uakseptabelt å slå lesbisk prest

«Enhetens embete»

Overfor Dagen poengterer Per Arne Dahl at han fastholder det klassiske synet på ekteskap som et forhold mellom kvinne og mann.

– Jeg har ikke endret syn i dette spørsmålet, sier Dahl.

Biskopen understreker videre at han «er satt til å forvalte enhetens embete».

Han viser til at det på to kirkemøter har vært snakket om respekten for de to ulike syn i kirken og at dette spørsmålet ikke skal være kirkesplittende.

«I lys av dette, og for å bidra til en verdig ordning rundt ordinasjon og presteansettelse, er jeg åpen for å ordinere når vilkårene, som i dette tilfellet, er til stede og kandidaten lever i et ordnet samliv», skriver han i pressemeldingen.

Sturla Stålsett, leder for Åpen folkekirke, støtter Per Arne Dahls håndtering av saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg synes det er en fin måte å holde fast på den holdningen han har, sier han.

ÅPEN: Hanne Marie Pedersen-Eriksen har vært åpen om sin lesbiske legning, og vil bli ordinert den 6. september. Foto: Aftenposten

Ordineres på hjemsted

Dahl understreker at han har stor respekt for dem i bispekollegiet som har kommet frem til en annen oppfatning. Men at det for ham ble det vanskelig å ikke komme Hanne Marie i møte.

– Det handler om å møte prestekandidater på en forutsigbar måte, sier han til Dagen.

Det er fra før kjent at Pedersen-Eriksen er tilbudt stilling som sjømannsprest i Miami, Florida. Før hun begynner der, er hun tilbudt prestevikariat i Norderhov i Tunsberg bispedømme.

Hun har bedt Dahl om ordinasjon til prestetjeneste i hjemkommunen Lier, som ligger i Tunsberg.

Ordinasjonen vil finne sted søndag 6. september i Frogner kirke i Lier.

Sist torsdag fortalte Pedersen-Eriksen at hun uken før ble oppsøkt av en kvinne som sa at hun er en skam for kirken og slo henne i ansiktet.

– Jeg tror hun viste til at jeg er gift med en kvinne, og det mente hun ikke var riktig for en prest, sa Pedersen-Eriksen til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nei i Møre

I april vakte det oppsikt da Møre-biskop Ingeborg Midttømme sa nei til å ordinere Pedersen-Eriksen til prestetjeneste. Et knapt flertall i Møre bispedømme valgte å tilby henne prestestilling i Sandøy etter at menighetsrådet innstilte henne enstemmig.

Ansettelsessaken skapte store bølger under Kirkemøtet i Trondheim da det ble kjent at den lesbiske teologistudenten hadde fått tilbud om prestestillingen i Møre bispedømme. Møre-biskop Ingeborg Midttømme ordinerer ikke lesbiske og homofilt samlevende prester.

Først avviste hun at det var mulig at Pedersen-Eriksen ble ordinert i et annet bispedømme.

Kirkemøtet

Midttømme rådførte seg med jurist og tidligere ekspedisjonssjef i departementets kirkeavdeling, Ole Herman Fisknes. Ifølge ham har regelverket i praksis åpnet for ordinasjon i et annet bispedømme. Møre-biskopen åpnet derfor for at Pedersen-Eriksen kunne ansettes i Møre.

Biskop Solveig Fiske i Hamar gjorde klart at hun gjerne kunne ordinere Pedersen-Eriksen.

For inntil et par år siden stod det i Møre bispedømmes utlysningstekster at prester som levde i homofilt samliv ikke ville bli tilsatt. For en tid tilbake ble teksten endret til at «samlivsform kan bli etterspurt og vektlagt», ifølge Aftenposten.

Sturla Stålsett ønsker at menigheter, prester og biskoper som er for å vie likekjønnede par, kan gjøre det, mens de som er mot dette kan reservere seg.

– Jeg skulle ønske at denne respekten for ulike syn kunne munne ut i en respekt for ulik praksis, sier Sturla Stålsett.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Slik har vi hatt det i lang tid med andre spørsmål det er uenighet om.

Krevende utfordring

Per Arne Dahl vedgår at henvendelsen fra Hanne Marie Pedersen-Eriksen ble en krevende utfordring.

– For det første ønsket jeg å møte Hanne Marie på en verdig og god måte. For det andre ønsket jeg å betrakte denne henvendelsen i lys av tidligere vedtak på Kirkemøtet som både handlet om respekt for de to syn og at dette ikke skal være kirkesplittende.

Han forklarer at disse vedtakene må være mer enn ord, og at han etter samtalen med Hanne Marie ble styrket i oppfatningen om at han skulle si ja.

– Hva tenker du om at Ingeborg Midttømme sa nei til å gjøre det samme?

– Jeg har stor respekt for Ingeborg og de som i bispekollegiet kommer til en annen beslutning, men jeg er ikke kommet utenom å komme henne i møte. Det handler også om å møte prestekandidater på en forutsigbar måte, sier han.

To tanker

– Samtidig får det oppmerksomhet i Tønsberg Blad at du vil fastholde det klassiske, kirkelige synet på ekteskapet. Hva vil du si til dem som mener du uthuler dette standpunktet ved å ordinere Pedersen–Eriksen?

– Noen ganger må vi tenke to tanker samtidig. Kristendom handler ikke bare om meninger, men også om holdninger. For meg er ikke dette spørsmålet det største testspørsmålet for kirken. Det avgjørende er synet på Jesus Kristus som frelser og Herre. I dette spørsmålet er jeg kompromissløs.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Reagerer

Rolf Kjøde reagerer på de motstridene meldingene som kom med bare få minutters mellomrom mandag formiddag. Først at Dahl støtter bak den tradisjonelle ekteskapsoppfattelsen, og så meldingen om at han vil ordinere en prest som lever i et samkjønnet ekteskap.

– Jeg er skikkelig skuffet. På mange måter også på grunn av dette fallet i ryggen på avgjørelsen som biskopen i Møre tok. Det synes jeg var ille, sier han.

Han undrer seg over at Per Arne Dahl vil ordinere Pedersen–Eriksen hvis han for alvor mener at spørsmålet om ekteskap mellom mann og kvinne er et spørsmål er forankret i kirkens lære.

– Naturligvis hadde han et valg, sier Rolf Kjøde.

Ordineringen

Per Arne Dahl har godtatt å ordinere Hanne Marie Pedersen-Eriksen.

Hanne Marie Pedersen-Eriksen har vært åpen om sin lesbiske legning, og det vakte oppsikt da hun ble nektet ordinering av Møre-biskop, Ingeborg Midttømme.

Hun vil bli ordinert den 6. september i Frogner kirke.

Hanne Marie Pedersen-Eriksen har vært åpen om sin lesbiske legning, og det vakte oppsikt da hun ble nektet ordinering av Møre-biskop, Ingeborg Midttømme.

Les også
Per Arne Dahl vil ordinere lesbisk prest
Les også
Derfor var det rett av NLM å avlyse
Les også
Bryllupsflukt fra kirkenEkteskap
Les også
– Vi har sviktet de ungeLederskap
Les også
Kristne som (ikke) kommuniserer