FAST ARBEIDSTID: Familiegudstjeneste ved sogneprest Sigmund Akselsen i Grefsen kirke. Nå får ­prestene en avtale om fast arbeidstid.

Ingen preste-rettssak

Prestene trekker truslene om å gå til arbeidsrettssak etter at prestenes fagforeninger er blitt enig med Kulturdepartementet om en avtale om fast arbeidstid.

Kulturdepartementet og tjenestemannsorganisasjonene – forbundene Presteforeningen og Fagforbundet TeoLOgene – har inngått en særavtale om innføring av arbeidstid for prester. Avtalen gjelder fra 1. januar 2016, opplyser departementet.

Prestene har lenge opplevd arbeidstiden som grenseløs, og vurderte derfor å gå til arbeidsrettssak mot staten for å få ordnede forhold og kortere arbeidstid. Med den nye avtalen får prestene det som ses på som «en ordnet arbeidstid».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Glede i Presteforeningen

– Jeg er glad for at vi er kommet i mål med et avtaleverk som sikrer prestene en ordnet arbeidstid, samtidig som vi ivaretar prestetjenestens egenart, sier Preste­foreningens leder, Martin Enstad.

Til Vårt Land i juli sa Enstad at mange prester opplever arbeidstiden som ganske grenseløs, og at det er uklart når den begynner og når den slutter.

– Vi er sikre på at mange prester jobber mer enn de skal i dag, sa Enstad.

Tilfreds statsråd

Også kulturminister Thorhild Widvey (H) er svært fornøyd med avtalen.

– Jeg er svært tilfreds med at partene nå har kommet til enighet. Denne avtalen vil lette den planlagte overgangen for prestene til kirkelig sektor i 2017, sier Widvey.

Presteforeningen sa opp fridagsavtalen som har regulert presters arbeids- og fritid, fra 1. januar 2015.

I den nye avtalen ligger det blant annet en arbeidstidsbegrensning på 35,5 timers arbeidsuke for prester som jobber minst hver tredje helg. Beredskap inngår også i den nye avtalen.

LES: Svensk biskop vil ha korsene ut av kirken

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Widvey: – Prester kan si nei til å vie homofileLiturgi
Les også
Snakker med de døde - skal i dialog i kirken
Les også
Innvandrerne skapte oppsving i menighetenNORKIRKEN KONGSBERG
Les også
Tror over halvparten av prestene vil nekte homovigselJa og nei
Les også
Svensk biskop vil ha korsene ut av kirken