DRØM: Ingebjørg Hauge er nyansatt lærer i teologi- og misjonsfag ved Fjellhaug Internasjonale Høgskole, trolig som den første på dette nivået.

Ingebjørg (25) bryter barriere på Fjellhaug

Ingebjørg Hauge (25) blir første kvinne i full teologisk lærerstilling i Misjonssambandets høyborg. – En ønsket utvikling, sier rektor.

Det er trolig første gang en kvinne får full stilling innen teologi- og misjonsfag på Fjellhaug internasjonale Høgskole (FiH), ifølge Utsyn.

Det er flere kvinner ansatt i skolens undervisningsstab, men hittil bare med musikk som fag og i administrasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hauge er masterstudent ved Fjellhaug, men allerede før hun leverer sin avhandling i missiologi til sommeren, er hun sikret jobb.

Masterstudiet har hun tatt ved siden av deltidsstillinger i Misjonssambandets region Øst og i NLM Ung. Til høsten går hun inn i en midlertidig heltidsstilling som høyskolelektor på Fjellhaug med fagene misjon og religion.

LES: Hun skal ikke lenger tie i forsamlinger

– Ikke kontroversielt

– Er ansettelsen dere har gjort kontroversiell i NLM?

– Jeg oppfatter ikke dette som kontroversielt, sier Fjellhaugs styreformann, Terje Eggebø, som også har mange år bak seg som medlem av Misjonssambandets hovedstyre og kjenner strømningene i organisasjonen godt. Til sommeren trer han ut av hovedstyret etter tolv år.

Han viser til organisasjonens forståelse av den bibelske anvisning for tjenestedeling mellom mann og kvinne og påpeker:

– Vi har tillagt rektor et overordnet hyrde- og læreansvar, og rektor skal være en mann. Men jeg kan ikke si at det er noe til hinder for at vi har lærere som er kvinner. Det er fint at vi har kvinnelige lærere som rollemodeller ved Fjellhaug. Ansettelsen av Ingebjørg Hauge er et flott valg, sier Eggebø.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Og nøkkelordet er «overordnet», altså at menn har det øverste ansvaret i teologiske lærespørsmål?

– Ja, det er det. Selve det overordnede ansvaret er tillagt rektor.

– Ønsket utvikling

FiH-rektor Ketil Jensen sier til Utsyn at ansettelsen av Hauge er i tråd med en ønsket utvikling for skolen.

– I tillegg til å være kvinne, er Ingebjørg svært ung til å bli ansatt som lærer på en høyskole. Hun vil tilføre nye perspektiver med tanke på både kjønn og alder. Det vil være sunt, sier Jensen.

Dagen-spaltist og deltidslærer på NLM-bibelskolen Fjellheim i Tromsø, Johannes Kleppa, tror noen i Misjonssambandet vil reagere negativt på ansettelsen. Han tror noen vil trolig vektlegge at en kvinne får en posisjon med undervisningsansvar i lærespørsmål, siden det er snakk om en høgskole.

Selv mener Kleppa dette ikke er problematisk.

– Jeg tenker at enten du nå er på en høgskole eller en bibelskole, så er det vanskelig å se noen prinsipiell forskjell på det. Både på Normisjons bibelskole i Staffeldts gate og Indremisjonsforbundets skole på Bildøy har man tenkt at kvinner underviser ut fra utrustning og nådegaver uten at de med det går inn i lærer- og hyrdefunksjonen, sier Kleppa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bibelskolelærer

– Det er ikke første gang en kvinne er ansatt som lærer på Fjellhaug, sier Misjonssambandets erfarne historiker, Erik Kjebekk.

– Aase Sandholtbråten var lærer på bibelskolen. Det var nok stort sett i ledertrening, men hun hadde nok også noe gruppeundervisning i bibelfag, mener Kjebekk.

På misjonsskolen underviste hun ikke. Det hadde hun ikke kompetanse til. Sandholtbråten sluttet på Fjellhaug for 8-10 år siden.

Også lenger tilbake, helt siden mellomkrigstiden, var det kvinnelige lærere på Fjellhaug, men mest i det Kjebekk kaller praktiske fag.

– Jeg vil gjerne sette fokus på å forstå mennesker som tror på andre ting enn oss, slik at vi kan møte dem slik Jesus møtte dem. Dette er drømmejobben, sier Ingebjørg Hauge selv.

Kvinner i NLM

Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) – Nordens største misjonsorganisasjon – har et såkalt tjenestedelingsprinsipp som fører til at kvinner og menn får ulike tjenester i forsamlinger og misjon.

I praksis fører prinsippet til at et er menn som skal ha det overordnede læreansvaret i teologiske spørsmål, og i NLMs hovedstyre sitter det derfor bare menn.

Nå er en kvinne for første gang ansatt i en teologisk lærerstilling ved misjonshøgskolen på Fjellhaug, NLMs hovedbase i Norge.

Les også
Slik mener kristenledere påsken bør feires
Les også
Professor vil ha bort karakterer i orden og oppførsel
Les også
Kjæresteråd fra ungdomslederne
Les også
Siste kristne generasjon
Les også
Hun skal ikke lenger tie i forsamlingenKvinnenettverk i NLM