Mulla Krekar i Oslo Tingrett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Mulla Krekar møtte ikke til avhør

Mulla Krekar skulle ha vært avhørt i Politihuset på Grønland i Oslo tirsdag, men møtte ikke.

Han er anmeldt for å ha fremsatt nye trusler i et intervju han gjorde med et kurdiske TV-selskap.

– Det er ingen dramatikk i dette. Han er klar på at han ikke har noe å tilføye ut over det som fremkommer i intervjuet. Han påpeker at det kommer klart fram der at han utleder hva islam sier om bespottelse. Han er klar på at han har en plikt til å svare på dette når han blir spurt, skriver hans advokat Brynjar Meling i en tekstmelding til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Intervjuet førte til at Krekar ble politianmeldt for nye trusler mot kurderen Halmat Goran, som tidligere har brent deler av Koranen.

Krekar slapp nylig ut av fengsel etter å ha sonet ferdig en dom fra 2012 for trusler mot Goran og to andre kurdere samt statsminister Erna Solberg.

* Se hvilke saker som engasjerer - delta i debatten!

Etterforsker videre

Politiinspektør Vegard Rødås, som er påtaleleder ved politiets utlendingsseksjon i Oslo, sier at politiet foreløpig ikke har tatt stilling til hvordan de skal håndtere Krekars uteblitte fremmøte.

– Saken etterforskes videre, og vi ønsker å få den mest mulig opplyst. I det ligger det at vi også ønsker å høre hans versjon, sier han til NTB.

På generelt grunnlag sier Rødås at dersom man er innkalt til et avhør og ikke stiller, har politiet hjemmel i straffeprosessloven til å hente vedkommende. Men gjeldende person er i sin fulle rett til å avslå å forklare seg.

Politiet kan også plassere vedkommende i avhørsrommet, men motsetter gjeldende person seg fortsatt å forklare seg, kan han eller hun gå.

– Vi registrerer at Krekar ikke møtte og etterforsker videre, sier Rødås.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ber politiet se intervjuet

I intervjuet med den kurdiske TV-kanalen NRT får Krekar spørsmål om hvordan mennesker som håner profeten Muhammed og Koranen, bør straffes. Krekar svarer at straffen for å krenke religionen eller å forlate troen, er å bli drept.

Etter å ha sendt innslaget ble NRT tatt av lufta i en uke av det irakiske kulturdepartementet.

Meling skriver at Krekar er klar på at han tar forbehold i intervjuet om at han ikke har makt eller myndighet til å effektuere noe av det islam sier i disse spørsmålene.

– Han er klar på at politiet er fullt kjent med dette, og at det ikke er nødvendig å si dette på nytt. Han har videre gjennom sin forsvarer anmodet om at politiet innhenter råmaterialet av intervjuet, sier han.

Ifølge Meling har Krekar advart politiet mot at det skal finnes flere uriktige gjengivelser på internett av hva han har sagt. Krekar har også sagt at Halmat Goran stilte som journalist i et rettsmøte og deltok aktivt i pressekonferansen i pausen.

– Han har bedt politiet undersøke omstendighetene rundt dette. Fram til dette er avklart, finner han det ikke riktig å bruke sin og politiets tid på et avhør, skriver advokat Brynjar Meling.

* Se hvilke saker som engasjerer - delta i debatten!

Les også
Politiet skal ha hemmelig bevis mot Krekar
Les også
Mulla Krekar politianmeldt for nye trusler
Les også
Broren til mulla Krekar prøver å få ham til Nord-Irak
Les også
Krekar kritiserer norske myndigheter i nytt intervju
Les også
Mulla Krekar slipper å flytte før anken er behandlet