En ung mann som er lojal overfor irakiske regjeringsstyrker feirer gjenerobringen av Falluja i slutten av juni, etter at byen siden begynnelsen av 2014 havnet på IS' hender. Foto: Reuters / NTB scanpix

IS' territorium redusert med 12 prosent

De IS-kontrollerte områdene i Irak og Syria er i første halvår blitt redusert med 12 prosent, ifølge en analyse fra den britiske tankesmia IHS.

Jihadistene, som erklærte sitt selvoppnevnte kalifat i de to landene i 2014, fortsetter å tape terreng etter en rekke tilbakeslag i fjor, heter det i IHS-analysen som ble lagt fram søndag.

– I 2015 krympet området for det såkalte IS-kalifatet inn med 12.800 kvadratkilometer til 78.000 kvadratkilometer, et tap på 14 prosent. I årets første seks måneder har området krympet ytterligere 12 prosent. Per 4. juli kontrollerer IS om lag 68.300 kvadratkilometer i Irak og Syria, står det i analysen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I en lignende analyse fra det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon i mai, het det at IS har mistet rundt 45 prosent av området sitt i Irak, og mellom 16 og 20 prosent av området i Syria. IHS-analysen har ikke brutt ned prosentandelen på landnivå.

Tapene innebærer trolig at IS kan komme til å mangedoble forsøkene på å gjennomføre store angrep, advarer IHS-senioranalytiker Colum Strack.

– Mens området det er erklært et såkalt kalifat krymper inn og det blir stadig klarere at prosjektet vakler, kommer gruppen til å omprioritere opprøret. Dessverre regner vi med en økning i masseangrep, samt sabotasje av økonomisk infrastruktur i Irak og Syria, og lenger unna, inkludert i Europa, sier han.

Les også
Over 200 personer drept i terrorangrepet i Bagdad
Les også
Moren slapp fri – datteren er fanget hos IS
Les også
IS tar ansvar for dødelig angrep i Bagdad
Les også
Ber norske politikere om hjelp til yazidi-kvinner