ALKOSTOPP: Tom Tvedt ble i juni valgt til ny idrettspresident. Han lover å kjempe mot servering av alkohol på idrettsarrangement.

Idrettspresidenten vil ha slutt på tribune-alkohol

Den ferske idrettspresidenten Tom Tvedt vil gi alkoholen rødt kort. – Idrettsarrangement skal være alkoholfrie, sier han.

Som styremedlem i Idrettsforbundet markerte Tvedt seg som en uttalt kritiker av alkoholservering på idrettsarenaer. Det er en ball han ikke har tenkt å legge død etter at han i juni inntok topp-posisjonen i organisasjonen.

– Altfor mange barn og unge sliter med at det er rusproblematikk i familien. Mitt verdivalg er på vegne av alle barn i idretten, kanskje mest på vegne av de mest sårbare av dem, sa Tvedt til Aftenbladet denne uken. Avisen gav ham full støtte på lederplass.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det bør finnes noen rusfrie arenaer, sier direktør Ellen Sofie Øvrum i Borgestadklinikken, som eies av Blå Kors. Hun gir Tvedt full støtte.

– Uansvarlig

Idrettsforbundet har lenge stått for et skille mellom alkohol og idrett, selv om særlig eliteserieklubber har skjøvet i motsatt retning.

At alkohol og idrett er et hett tema fikk Skien-klubben Odd erfare da de søkte om utvidet skjenkeløyve tidligere i år. 600 flere skulle få drikke alkohol i en nyopprettet «billig-VIP». Fra før har klubben alkohol-servering i VIP-loungen, som tar 200 besøkende. Søknaden fikk Borgestadklinikkens Ellen Sofie Øvrum til å reagere.

– Så fort vi hørte det tok vi affære og sa at vi ville trekke tilbake sponsormidler. Vi synes det er uansvarlig, sier direktør for klinikken som er en spesialisthelsevirksomhet for rus- og avhengighetsproblematikk med hovedkontor i samme by som fotballklubben Odd.

ODD: Chukwuma «Bentley» Akabueze i aksjon for Odd mot Borussia Dortmund på Skagerak arena tidligere i høst. Borgestadklinikken trakk tilbake sponsormidler da toppklubben fra Skien søkte utvidet skjenkeløyve.

Uro

På grunn av alkoholen vil slike skjenkeområder få 18-års aldersgrense. Øvrum tror det vil kunne gjøre at familiefedre går sammen med kamerater i stedet for barna når det er fotball.

– Dette skal være en familieaktivitet. Odd gikk ut og sa at for å skape gode sosiale arenaer var det viktig med alkoholservering. Vi mener det er helt motsatt. Det bør finnes gode sosiale arenaer uten alkohol, noe som blir stadig sjeldnere, sier direktøren.

Det ble mye uro i byen da saken stod på. Etter kritikken valgte fotballklubbens styre å trekke søknaden. Øvrum roser ledelsen for dette valget.

– Den beslutningen kom ganske kjapt, og styret forstod hva dette gjaldt, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lokalpolitikerne holdt seg imidlertid rolige i spørsmålet, med et unntak.

– Undervurdering

UENIG: Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen mener slagordet «idrett og alkohol hører ikke sammen» misbrukes når det settes opp mot alkoholservering på stadion.

– Selvsagt bør alkohol være utenkelig når man trener og konkurrerer og i tilknytning til alt som har å gjøre med barneidrett, altså opp til 18 år. Men når det gjelder idrettsarrangementer, ser jeg dette som underholdning på linje med teater, revy og lignende, der de som ønsker det kan ta et glass før forestillingen eller i pausen.

Øvrums bekymring om at familiefedre kan velge å gå med kamerater i stedet for barna deles ikke av Nome.

– Nei, det er å undervurdere familiefedre noe voldsomt. Det for være grenser for hvordan samfunnet skal passe på den enkelte, sier han.

– Pengene rår

Odd har snakket om å komme tilbake med en ny søknad. Øvrum tror de vil slite med å vinne støtte etter at den første ble trukket. Om det skulle skje vil institusjonen reagere igjen.

– Vi bruker jo stadion i vårt opplegg for å akklimatisere pasienter. Det blir vanskelig å gjøre dette om det nytes alkohol der. Men man vet jo ikke, det er pengene som rår, sier Øvrum.

Les også
Drakk seg nesten til døde, fant livetMacleoud
Les også
Advarer mot livsfarlig promille
Les også
Forskere forsvarer fuktig studiestartAlkoholforbruk
Les også
Forskning sår tvil om rusforebygging