Hege Schøyen: Skuespilleren er utmeldt av Den norske kirke. Skal bli intervjuet i Oslo Misjonskirke Betlehem tredje søndag i advent.

Nå inntar kjendisene norske kirker

Hadia Tajik, Jonas Gahr Støre, Erik Solheim og Hege Schøyen. De er fire av flere kjendiser som snakker om julens budskap i desember.

Komiker og regissør

Oslo Misjonskirke Betlehem inviterer i alt ni kjente og litt mindre kjente personligheter opp på scenen gjennom sitt julekonsept Jul i Betlehem.

Jonas Gahr Støre, Knut Arild Hareide, Hege Schøyen og Jan Erik Larssen er noen av dem som skal bli intervjuet av pastor Erik Andreassen før jul.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ideen ble unnfanget i fjor. Da inviterte menigheten blant annet filmregissør Erik Poppe og komiker Tommy Steine. Ingen av dem er bekjennende kristne, men det gjør ikke noe, mener pastoren i misjonsmenigheten.

Støre skaper trygghet

Hensikten med å invitere kjendiser er at folk som ikke er vant til å gå i kirken skal kunne føle seg litt mer trygge.

– Jeg tror det er lettere å komme, og å invitere med seg venner når for eksempel Jonas Gahr Støre kommer. Da tenker folk, dette er trygt, sier Andreassen.

Mange menigheter inviterer folk til en julekonsert i advent. Andreassen tror en julekonsert kan skape god julestemning, men kanskje ikke lykkes så bra med å fortelle hvorfor juleevangeliet er relevant for mennesker i dag.

– Derfor inviterer vi mennesker til en annerledes gudstjeneste i advent. Vi spør dem hva juleevangeliet betyr for dem, sier pastoren.

Selv om de fleste av gjestene bekjenner seg til troen gjør ikke alle det. 12. desember skal Hege Schøyen stå på scenen i misjonsmenigheten. Hun er utmeldt av statskirken.

Magefølelse

– Hvorfor har dere invitert akkurat disse kjendisene?

– Vi har valgt dem ut på bakgrunn av noe research og noe magefølelse. Det handler litt om hva de er opptatt av, og hva vi vil fokusere på i juleevangeliet. For noen handler det om at de har en spennende historie å fortelle som vi kan bygge budskapet rundt, sier Andreassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han erkjenner at det er kjendiser han ikke ville ha invitert.

– Dessuten er det viktigere hva de sier, enn at de faktisk er kjendiser, sier pastoren.

Personlig er han ikke spesielt begeistret for snakk om kjendiser.

Hadia Tajik til Frikirken

Frikirken i Fredrikstad inviterer i år Ap-politiker og muslim Hadia Tajik til en gudstjeneste søndag 7. desember.

Gudstjeneste underveis er navnet på konseptet som innebærer at menigheten inviterer folk med ulike ståsteder for å belyse aktuelle tema. Temaet for denne gudstjenesten er tro i et sekulært samfunn. Tajik vil også bli spurt om muslimers syn på jul.

– Muslimer vil antagelig oppleve mye av det samme som en kristen når det kommer til å uttrykke sin tro i det offentlige rom, sier pastor Per Eriksen.

Det er første gang menigheten inviterer en muslim opp på talerstolen. Men Eriksen er ikke redd for det.

– Hun skal jo ikke tale. Det skal være en samtale mellom henne og NRK-journalist Trond Øyvind Karterud, som går i menigheten vår. Jeg skal ha andakt denne søndagen, sier Eriksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fra SV til pinsekirke

I Markus kirke i Oslo har Jesus Church invitert tidligere SV-politiker Erik Solheim til å preke på selveste julaften. Pastor Stephan Christiansen tror Solheim er et godt valg fordi han har frontet sin kristne tro offentlig mange ganger de siste årene.

– Dessuten er han oppvokst i denne kirken. Han var aktiv i ungdomsmiljøet her. Og da han kom tilbake til Den norske kirke valgte han å vie seg i Markus kirke, sier Christiansen.

I fjor bestemte Den norske kirke seg for å leie ut Markus kirke. Pinsemenigheten Jesus Church fikk da tilslag med en foreløpig leieavtale frem til 2019. Pinsemenigheten har nå delt ut 9.000 flyers i bydelen og håper at så mange som mulig vil fylle de drøyt 500 sitteplassene til jul.

De siste 14 årene har Erik Solheim jobbet med fredsspørsmål for Utenriksdepartementet og nå for OECDs samarbeidsforum DAC. Solheims engasjement for fred passer godt til juleevangeliet, mener Christiansen.

– Fredsbudskapet er et viktig budskap å løfte frem, spesielt i forbindelse med jula, og særlig her i Oslo hvor vi deler ut Nobels fredspris, sier pastoren.

Statsråd i Filadelfia

Også i Pinsekirken Filadelfia i Oslo har menigheten en politiker på scenen i advent. Sist søndag ble samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen intervjuet av Egil Svartdahl i gudstjenesten. Her fortalte han om sin kristne tro og sin tilknytning til pinsebevegelsen.

Les også
Aha-opplevelse for ikke-kristne
Les også
Finn favorittsalmen din fra NRKs salmemaraton
Les også
Juleartister ber kristne være rause«Vi feirer jul»
Les også
Julegavetips: Barnebøker med kristent innhold
Les også
Inviterer 12 venner til adventslys-tenningAdventskrans