Kronprinsesse Mette-Marit åpnet helsekonferanse i Etiopia

Kronprinsesse Mette-Marit viste til langvarig norsk innsats for bedre helsetilbud i Etiopia da hun åpnet en helsekonferanse i Addis Abeba.

Kronprinsparet besøker landet på oppdrag for Utenriksdepartementet (UD), og et av hovedtemaene under besøket er nettopp helse.

– Det å sikre god helse for folk er avgjørende for at samfunnet skal fungere og utvikle seg, understreket hun onsdag på den etiopisk-norske samarbeidskonferansen som handler om både helse og høyere utdanning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kronprinsessen sa at det er en krevende oppgave å gi en befolkning på nærmere 100 millioner mennesker gode helsetjenester.

Norge kan bidra

– Denne oppgaven tilfaller den etiopiske regjeringen, men Norge og norske institusjoner kan bidra i Etiopias arbeid med å bygge et robust helsesystem.

Kronprinsessen viste til at nordmenn lenge har gjort en innsats.

– Norsk misjonærer var de første, og uten deres innsats hadde mange av våre felles prosjekter i dag ikke eksistert.

Hun trakk fram at norske onkologer akkurat nå er på plass i Black Lion-sykehuset for å bidra til å styrke kreftbehandling i Etiopia.

Kronprinsesse Mette-Marit snakket også om kampen mot leprasykdommen, hiv og ebola. Hun understreket at mens man har kommet svært langt i å bekjempe den stigmatiserende sykdommen lepra – spedalskhet – har man fortsatt mange utfordringer i arbeidet mot hiv og ebola.

Konfliktfylt land

De kongelige reiste til Etiopia sammen med en norsk delegasjon med rundt 50 næringslivsledere. Besøket varer til og med torsdag, da kronprinsparet skal besøke en flyktningleir nord i landet.

Det er ikke bare et afrikansk land i vekst og utvikling og med muligheter for norsk næringsliv, som får besøk av den norske stordelegasjonen. Etiopia er i aller høyeste grad også et land i dyp konflikt. Landets myndigheter anklages for menneskerettsovergrep, marginalisering av etniske grupper og for å væpne grupperinger mot hverandre. Det er også et av verdens mest korrupte land, ifølge Transparency International.