– Null rettigheter

Liv Kjersti S. Thoresen er generalsekretær i Menneskeverd, Norges eneste livsvernorganisasjon som arbeider for livsrett, likeverd og livshjelp.

Liv Kjersti S. Thoresen

– Vi legitimerer i lovs form at livet ikke har noen verdi. Den plassen som skal være tryggest for alle er blitt det minst trygge stedet å være.

2. Hva har vært de største utfordringene med abortloven?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det lille menneskelivet har null rettigheter fram til 12. uke og deretter pågår det en diskriminering avhengig av om det er sykt eller friskt frem til 22. uke. Dette skjer samtidig med at vi bruker millioner av kroner på å redde barn som er født for tidlig.

3. Hvilke alternativer er det til dagens abortlov?

– I Menneskeverd har vi ikke et tydelig definert alternativ til dagens abortlov, men vi er tydelige på at vi vil ha en mer restriktiv lov. I dag er det ingen politisk mulighet for det, men det har vært snakk om å stramme inn i forbindelse med sykdom. Politikere og lovgivere har ikke definert hva som er alvorlig sykdom, og grensene flyttes. En liste over hva som i dag kvalifiserer til abort kunne synliggjort hvor vanskelig dette er. Mange mener de mest sårbare bør vernes om, og her er det mulig å få til endringer som en kan få politisk flertall for på sikt.

Vi prøver også å slå et slag for at engangsstønaden og støttetiltak til foreldre med funksjonshemmede barn skal økes.

Det er bred politisk enighet for at aborttallene skal ned. Jeg skulle ønske at samfunnet verdsatte mer å få et barn. Jeg skulle også ønske at en som er gravid ikke blir spurt om hun vil ta det bort som det første spørsmålet hun får hos legen. Det hadde vært bedre om hun ble møtt med: Gratulerer!

4. KrF ønsker å erstatte dagens abortlov med en lov som sikrer livsrett for ufødt liv, uten å gå tilbake til nemndsystemet. De vil at avgjørelser knyttet til liv og helse tas i dialog mellom pasient og lege. Hva tenker du om det?

– Jeg vil gi kred til KrF for at de så iherdig fremmer forslag om rett til liv inn i Grunnloven hver stortingsperiode. Det er enormt mye en kan gjøre i forhold til å kvalitetssikre informasjon til kvinnen i forbindelse med abortvalget.

Hvis en hadde fulgt det abortloven sier om informasjonsrettigheten som kvinnen har, blant annet hva hun kan få hjelp med dersom hun velger å beholde barnet, hadde vi vært et stykke på vei. En kvinne må også få vite om psykiske reaksjoner etter en abort. Hun skal leve med valget resten av livet, og har rett på å få denne informasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sist, men ikke minst, har vi tro på å jobbe med holdninger. Spesielt satser vi på ungdom, der vi må synliggjøre verdien av barnet i mors mage.

Les også
– Det går an å adoptere bort et barn
Les også
– Mange er alene om avgjørelsen
Les også
– Alle er kassable
Les også
Abortkampen som stilnetAborttall