En skisse til ny vigselsliturgi ligger klar

En skisse til vielsesliturgi for likekjønnede par ligger på Nemnd for gudstjenestelivs bord. Etter planen blir den ferdig allerede på neste møte 13. mai og skal da sendes ut på høring.

– Vi har en skisse. Vi vet hva som må gjøres og har tanker om hvordan vi skal løse det, men liturgisk arbeid er ikke hastverksarbeid. Vi skal gi oss den tiden og rommet vi trenger for at det skal bli bra, sier Paul Erik Wirgenes til Dagen.

Han er direktør i avdeling for menighetsutvikling i Kirkerådet og er kirkerådets representant i Nemnd for gudstjensteliv. Det er denne nemnda som har ansvar for å utarbeide forslag til ny liturgi, som formelt skal vedtas av neste Kirkemøte i januar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I flere måneder

Selv om vedtaket om at Den norske kirke åpner for vielse av homofile og lesbiske par formelt ble gjort mandag, har arbeidet med liturgien vært i gang i flere måneder allerede.

Etter kirkevalget i fjor høst var det klart at det kom til å bli flertall for å innføre vigselsliturgi for likekjønnede par.

Kirkerådet vedtok derfor på sitt møte i januar å be Nemnd for gudstjenesteliv om å igangsette et forberedende arbeid.

– Nemnda har hatt et seminar hvor vi hadde gjennomgang av liturgier knyttet til ekteskap og homofilt samliv, sier Wirgenes.

Lest andres liturgier

De har gjennomgått svenske, danske og amerikanske liturgier for likekjønnet samliv.

– Så jobbes det nå med å sammenfatte dette og utvikle forslag til liturgi som nemnda skal jobbe med på sitt neste møte, sier Wirgenes.

Høring i sommer

Den følgende tidsplanen for liturgien er stram:

Etter møtet 13. mai sendes forslaget til ny liturgi til Kirkerådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kirkerådet behandler den på sitt møte i juni. Umiddelbart etter møtet, sendes den på høring til bispedømmeråd, biskoper, teologiske utdanningsinstitusjoner og fagforeninger. Det blir en åpen høring som alle som ønsker kan svare på. Trolig blir høringsfristen i slutten av august.

Forslaget til liturgi behandles deretter av Kirkerådets møte i september.

I oktober har Bispemøtet en læremessig vurdering av liturgien.

Deretter sendes den tilbake til Kirkerådet, som oversender den til Kirkemøtet i januar 2017.

– Viljen i kirken til å komme i mål med dette er høy, så dette klarer vi, sier Wirgenes.

– Bestillingen fra kirkemøtet er at denne liturgien vil ligge nær dagens ekteskapsliturgi. Det vil si at oppbygning av liturgi, ordene og rytmen vil være gjenjennelig. Men det er åpenbart noen bibelsteder som vil bli annerledes.

– Hvilke bibelsteder vil bli brukt i den nye liturgien?

– Det vet vi ikke ennå. Det er ikke så lenge siden ekteskapsliturgien ble vedtatt. Nå har vi den mest mann-kvinne samlivsfokuserte vielsesliturgien i vår liturgiske historie.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: