Opposisjonen seiret i Gambia

Etter 22 år ved makten har Gambias president Yahya Jammeh erkjent at han tapte torsdagens valg, opplyser den uavhengige valgkommisjonen i landet.

Nyheten fikk tusenvis av gambiere til å strømme ut i gatene for å feire maktskiftet. Noen kom til fots, andre i biler, motorsykler og lastebiler, mens soldater ble stående og se på, tilsynelatende forvirret.

– Det er helt unikt at noen som har styrt landet så lenge, har erkjent nederlag, sier valgkommisjonens leder Alieu Momarr Mijar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Fred, toleranse og ro. Vi ber alle om å respektere dette fordi ut fra disse resultatene vil det bli et regjeringsskifte, legger han til.

– En milliard år

Yahya Jammeh lovet under valgkampen at han ville styre Gambia i «en milliard år», og det har vært frykt for at han ville tviholde på makten uansett resultat.

Nå ser det ut til at han frivillig vil la seg avløse av opposisjonens kandidat, forretningsmannen Adama Barrow.

Ifølge valgkommisjonen fikk Barrow 45 prosent av stemmene, mens Jammeh fikk 36 prosent. Den tredje kandidaten, Mama Kandeh, fikk 17 prosent av stemmene. Valgdeltakelsen var på 65 prosent.

Åtte partier

Barrow skal nå styre det vestafrikanske landet i fem år. Han var en relativt ukjent forretningsmann før åtte opposisjonspartier ble enige om at han skulle være deres felles presidentkandidat.

Jammeh kom til makten i 1994. Han vant valgene i 1996, 2001, 2006 og 2011 etter at han i 2002 sørget for å endre grunnloven slik at han kunne bli gjenvalgt gang på gang.

Kritikere har ment at de forrige valgene ikke var frie og rettferdige, og Jammeh har også blitt anklaget for å ha gitt ordre om drap på mange av sine motstandere, og for å ha kneblet ytringsfriheten i landet.