MYE REGN: Det har kommet uvanlig mye regn i Israel i november. Denne uka strømmer regnet ned både i nord og sør. Meteorologer og trafikkpoliti advarer mot flom og ber trafikkanter kjøre forsiktig. Bildet: Regn i Gamlebyen i Jerusalem. FOTO: John Solsvik

Vått og kaldt i hele Israel

Regnet strømmer ned uten opphør og i store mengder over hele Israel. Genesaretsjøen stiger. Først fredag meldes det om lettere vær med regnbyger.

Ifølge Meteorologisk Institutt kommer hovedtyngden av nedbøren onsdag og torsdag. Men allerede onsdag morgen satte målingene i Genesaretsjøen rekord. Fra tirsdag til onsdag noterte de rekordøkning i vannstanden med 3,5 centimeter. Det er den største økningen i løpet av ett døgn denne vinteren i en av Israels største vannkilder. Vannstanden var onsdag 212,83 meter under havets nivå som er bare 17 centimeter under «den røde linjen» for den store innsjøen.

Mest regn kom det tirsdag i byen Petah Tikva øst for Tel Aviv med 105 millimeter, mens det i selve Tel Aviv falt 25 millimeter. Ashkelon nord for Gaza fikk 55 millimeter, og i Jerusalem falt det 42 millimeter tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ: «Tøv at Gilbert er nektet innreise til Gaza på livstid»

Nyter regnet

Leder for Beit Skandinavia i Haifa, Lilly Tånsberg, nyter det uvanlige regnværet i Israel. Hun har over 40 års fartstid i landet og har opplevd både tørke og uvær før.

– Det er fantastisk at vi får så masse regn. Men jeg har nesten aldri opplevd at vi har fått så mye regn så tidlig på vinteren før, sier Tånsberg til Dagen.

Hun gleder seg over den tunge nedbøren, ikke minst på bøndenes vegne som dyrker sitrusfrukter. Nå står innhøstingen av appelsiner og sitroner for døren.

Saftige appelsiner

– Det er særlig viktig med mye regn på denne tida, for det gjør så godt for sitrusfruktene. Appelsinene blir ekstra gode og saftige. Får de lite og ikke regn før de høstes, tar trærne saften ut av frukten, så den blir veldig tørr. Men med all dette regnet blir det ekstra god frukt på trærne, sier Tånsberg.

Hun forteller at høsten av sitrusfrukter alt er i full gang i Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har spist mandariner i bøtter og spann den siste tiden her hos oss, sier hun.

Les kronikken: «De ugudelige skal bli utryddet av landet»

Tidlig høstregn

Mens det i flere år ikke har regnet i det hele tatt i november, satte regnet tidlig inn i år.

Ifølge Meteorologisk Institutt skal regnværet fortsette både onsdag, torsdag og fredag med en god del torden, sterk vind og lave temperaturer. På Hermonfjellet og Golanhøydene er det ventet snø med muligheter for flom.

Les også
Peres hardt ut mot kontroversiell lov
Les også
Klimaskifte i israelsdekningen
Les også
Er både Israel og kirken Guds folk?
Les også
Israel hevder å ha avdekket terrorplaner