Krekar framstilles for fengsling

Mulla Krekar blir framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett torsdag ettermiddag. Mullaen ble onsdag pågrepet av PST for å hindre at han går i skjul for å slippe utlevering til Italia.

Høyesterett fastslo onsdag at den omstridte islamistenmulla Krekar kan utleveres til Italia, hvor han er siktet for terrorplanlegging.

PST vil peke på faren for unndragelse som argument for fengsling, sa seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kort tid etter at kjennelsen fra domstolen ble kjent, ble han pågrepet av politiet. PST har varslet at de ikke vil motsette seg at fengslingsmøtet går for åpne dører.

Tidligst i januar

Krekar (60) er sammen med en 43 år gammel mann begjært utlevert fra Norge, men Høyesterett har ennå ikke avsagt noen kjennelse om hvorvidt 43-åringen kan utleveres eller ikke.

En klageprosess vil ta flere uker, får NTB opplyst. Krekar vil trolig tidligst kunne bli utlevert til Italia ut på nyåret hvis ikke det oppstår flere argumenter som må vurderes før han kan sendes ut.

– Justisdepartementet skal nå så raskt som mulig avgjøre om utleveringsbegjæringen skal etterkommes eller ikke, sa justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) i en kommentar til Høyesteretts avgjørelse.

Kjemper for Krekar

Krekars advokat Brynjar Meling gir imidlertid ikke opp kampen for sin klient. Han sier Krekar først vil klage på det formelle utleveringsvedtaket som skal fattes. Han varsler dessuten at han forbereder en sak for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Advokaten vil også forfølge det han mener er alvorlige feil i beslutningsgrunnlaget i utleveringssaken. Han mener italienske domstoler kan ha basert siktelsen på feilaktige oversettelser av rettsdokumenter.

– Jeg har avlyttingsmateriale som viser at den oppfatningen som framkommer i det italienske materialet, er feil. Noen har forledet norske domstoler eller noen har forledet italienske domstoler. Spørsmålet er hvem, sier Meling til NRK.

– Får jeg ikke svaret av PST, må jeg be Spesialenheten se på dette, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Undersøker habilitet

Statsminister Erna Solberg (H) ønsket onsdag ikke å kommentere høyesterettsavgjørelsen. Det er i siste instans regjeringen, ved Kongen i statsråd, som skal fatte beslutning om utlevering.

Dersom regjeringsmedlemmer uttaler seg underveis i saken, risikerer de å gjøre seg inhabile. Det kan det imidlertid vise seg at Solberg allerede er.

Krekar ble i 2012 dømt til fengsel i fem år for trusler mot Erna Solberg og tre kurdiske menn, og det var Solberg som kommunalminister i Bondevik II-regjeringen i 2003 besluttet at Krekar skulle utvises fra Norge av hensyn til rikets sikkerhet.

– Derfor kan det være at jeg er inhabil, det holder vi på å vurdere nå. Men regjeringsmedlemmer må være ryddige og saklige fordi vi er en del av beslutningsprosessen i denne saken, sa Solberg.

Ti siktede

Krekar ble pågrepet 12. november 2015 i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi. Italienske myndigheter hevder Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax.

Også en tredje person ble begjært utlevert fra Norge til Italia, men ettersom denne mannen har norsk statsborgerskap, blir han ikke sendt ut av Norge.

Til sammen er det ti siktede i den italienske etterforskningen, tre fra Norge, tre fra Storbritannia og fire fra Italia.