«Mindre stuerent å stå fram som troende i dag»

Tidligere Vårt Land-redaktør Helge Simonnes skal kurse norske journalister i religion i regi av Institutt for Journalistikk (IJ).

Hvorfor er det behov for å kurse journalister i religion?

– Ganske enkelt fordi religion er viktig i seg selv, men også fordi det er en viktig samfunnspåvirker. Mange trodde at religion ikke ville ha påvirkning på samfunnet lenger, men det har jo vist seg å være feil, både på godt og vondt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hva mener du med det?

– Vi har jo for eksempel sett en del av det vonde, blant annet i form av islamsk terror hvor Koranen blir misbrukt. Vi kan også se tendenser i andre sammenhenger, der det samme skjer med Den hellige skriften. Jeg ønsker å forklare sammenhengene og tenkningen som ligger bak, slik at norske journalister forstår at det er snakk om et veldig stort spekter her. Jeg opplever at media skaper et sjablongbilde, og er derfor ute etter å gi de som skriver om religion en dybdeforståelse.

– Er journalister generelt for dårlige på religion?

– Mange har sikkert god overflatekunnskap, men dybdeforståelsen er etter min mening for dårlig.

– I informasjonen om kurset skriver du at skepsisen for religion er økende i samfunnet. Kan du utdype det?

– Skepsisen er spesielt økende i Vesten, men også i Norge. Det å forklare sekulariseringen er ikke gjort i en håndvending, men slik jeg ser det er det mindre stuerent å stå fram som troende nå enn det var før.

– Du nevner også 22. juli-profetien i kursinformasjonen. Hvorfor det?

– Dette er et typisk utsagn som øker skepsisen til religion. Her snakker vi om et gudsbilde som er veldig krevende å forstå. Kunnskapen om kirkelig geografi er mye dårligere nå enn tidligere, og journalister kan ha problemer med å finne ut hvem som er avsender og hva vedkommende står for. Det er viktig for meg å bringe inn nyanser i denne kommunikasjonen med storsamfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.