FBI-direktør James Comey under en høring i Senatet i begynnelsen av mai. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix

Trump rydder vei for ny FBI-sjef

Med James Comey ute av bildet, kan president Donald Trump finne ny FBI-sjef for de neste ti årene. Men oppsigelsen av Comey danner mørke skyer i horisonten.

– FBI er blant vårt lands mest respekterte institusjoner. I dag markeres en ny start for kronjuvelen i vårt politiarbeid, heter det i en uttalelse fra Donald Trump.

FBI-sjefen visste ikke at han hadde fått sparken før han så nyheten rulle over TV-skjermer som sto bakerst i et lokale der han holdt en tale for FBI-ansatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det har skjedd bare en gang tidligere i USAs historie at en FBI-sjef blir oppsagt. Første gang var i 1993, da president Bill Clinton sparket Wiliam Sessions.

I oppsigelsesbrevet viser Trump til FBIs gransking av saken om Hillary Clintons epostserver. Men kritiske røster mener oppsigelsestidspunktet neppe er tilfeldig – Comey fikk nemlig sparken mens FBI er i gang med å granske Russlands rolle i det amerikanske presidentvalget.

Trump skal møte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Det hvite hus onsdag – under et døgn etter oppsigelsen av Comey – og må nå ta fatt på arbeidet med å finne ny FBI-sjef.

Fire navn

Blant kandidater som nyhetsbyrået AP mener kan være aktuelle, er New Yorks politisjef Ray Kelly, som har forsvart hemmelig overvåking av muslimer. Han kan ifølge AP trives i samarbeid både med Trump og justisminister Jeff Sessions.

New Jersey-guvernør Chris Christie, som har kjent Trump i årevis, er en annen mulig kandidat. Sheriff David Clarke fra Milwaukee i Wisconsin er kjent for sin cowboyhatt og direkte talemåte, og har støttet Trump gjennom valgkampen. Et fjerde navn er Trey Gowdy, en republikaner fra South Carolina som ledet Republikanernes hus' gransking av daværende utenriksminister Hillary Clintons rolle da fire amerikanere ble drept i Benghazi i Libya.

Watergate

Demokrater avviser Trumps begrunnelse om at epostgranskingen av Clinton er årsak til at Comey må gå. De kaller det røykteppe og mener det er en dekkoperasjon for å velte FBIs pågående gransking av mulige bånd mellom Russland og Trumps valgkamp, melder BBC.

Donald Trumps avskjedigelse av FBI-sjefen sammenlignes med da president Richard Nixon sa opp en spesialetterforsker mens Watergate-saken pågikk.

–Dette er som Nixon, sier den demokratiske senatoren Patrick Leahy.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også demokraten Bob Casey trekker paralleller til Nixons oppsigelse av juristen Archibald Cox i 1973. Nixon benektet enhver befatning med Watergate-skandalen, og avviste påstander om at han hadde forsøkt å tildekke sin egen rolle. Mindre enn ti måneder senere måtte han gå av.

Sterke reaksjoner

Trump har begått en stor feil, mener Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer.

– Dette virker ikke som noen tilfeldighet, sier Schumer, og legger til at «hver eneste amerikaner vil med rette mistenke at beslutningen om å sparke Comey er del av en dekkoperasjon».

– Jeg er bekymret over argumentene og tidspunktet for Comeys avskjed, sier den republikanske senatoren Richard Burr, mens Justin Amash, en annen republikaner, beskriver deler av Trumps brev til Comey som «bisarr».

– Jeg og min stab ser nå på muligheten for å opprette en uavhengig granskingskommisjon for å se på Russland-saken, sier Amash.

Engasjér deg!

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: Engasjér deg!

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

Følg gjerne Dagen på Facebook

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!


Få nyhetsbrev fra Vebjørn Selbekk:
« Hver dag sender jeg deg noen utvalgte saker og debatter som jeg mener at du bør lese! Klikk her for å melde deg på det daglige nyhetsbrevet»

Dagen er Norges eldste kristne dagsavis. På papir siden 1919. Vi gir ut avis seks dager i uken og har abonnenter over hele landet. Vi har også en eavis som kan leses hvor som helst - og når som helst.

DEBATT: dagensdebatt.no kan du selv skrive egne innlegg og publisere dem direkte på nett. Og kanskje bruker vi også innlegget ditt i avisen Dagen.

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

ISRAEL: Få med deg nyheter fra Israel og hør podcast fra Israel-korrespondenten

ANDAKT: Følg gjerne vår andakts- og inspirasjonsside

MENIGHET: Les vår faste spalte Menighetsdoktoren

HUMOR og skråblikk finner du i Krykkjebakkposten.

TWITTER: Dagen og DagensDebatt

Les også
Trump krever at Kongressen gransker Obama
Les også
Rapport: – Putin beordret inngripen for å hjelpe Trump
Les også
FBI: Har ikke funnet noe straffbart i nye Clinton-eposter