Trump antyder at han ikke har tillit til USAs demokrati

Donald Trump begikk en stor tabbe da han under den siste TV-debatten med Hillary Clinton antydet at han ikke vil anerkjenne valgresultatet, mener eksperter. Se opptaket av debatten her.

– Vi får se når tiden kommer. Jeg vil holde dere på pinebenken, sa Trump da ordstyrer Chris Wallace spurte om han vil akseptere velgernes dom 8. november. Trump gjentok påstanden om at mediene er uærlige og at registreringen av mange velgere ikke burde vært godkjent.

– Og hun bør ikke få lov til å stille til valg, basert på hva hun gjorde med disse epostene, sa han med henvisning til motstander Hillary Clinton.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er urovekkende, Alt er fikset, hevder han. Alltid når han møter motbør, hevder han at det er fikset, sa hun.

– Vi har frie og rettferdige valg. Det må folk respektere. Obama har nevnt tidligere at Trump sutrer. Og gjør du det, er du ikke skikket til jobben.

Se hele debatten i opptak her:

 

Siste sjanse

Også mange eksperter ble rystet av Trumps uttalelse. Minerva-kommentatorer Jan Arild Snoen tror dette kommer til å dominere dekningen av debatten.

– Det viser igjen hvor uortodoks kandidat han er. Det er jo ikke spesielt presidentaktig, sier Snoen, som tror hensikten med uttalelsen var å appellere til og mobilisere Trump-tilhengere til å stemme på valgdagen 8. november.

– Men det kan slå begge veier. Dersom han snakker for mye om at valget er fikset, kan folk bli passive og tenke at det ikke er noen vits i det hele tatt.

I likhet med den første debatten, startet onsdagens møte som en ganske normal debatt der politikken sto i fokus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det varte i en halvtimes tid og var preget av kjente argumenter. Etter det ble det mer beskyldninger fram og tilbake og personangrep. Og så spørs det om Trump har mer appell om han fremstår som en vanlig kandidat, eller må han være Trump, spør Snoen, som ikke tror debatten flyttet på mange velgere.

– Dette var Trumps siste sjanse til å snu ting på egen hånd, og det maktet han ikke. Nå er han avhengig av ekstern hjelp dersom han skal ha noen sjanse, og det må være mer kraftfullt enn de dryppene mot Clinton som har kommet hittil.

Kjente toner

De seks temaene som var valgt ut til den siste duellen, var blant annet økonomi og sikkerhet. I førstnevnte vil Clinton ha en aktiv rolle for staten og øke skattene for de rikeste for å stimulere til vekst og aktivitet for middelklassen. Trump er fortsatt sterk i troen på at store skatteletter til de rikeste og til bedriftene vil føre til vekst.

– Vi har prøvd skattelette til de rikeste, og det virker ikke, sa Clinton om Trumps politikk.

Innen sikkerhetspolitikken ble de spurt om hvordan de ville håndtere tiden etter IS, blant annet med tanke på amerikansk militært nærvær i Irak. Clinton vil ikke forplikte soldater fra USA til en okkupasjonsstyrke, men vil styrke etterretningen for å holde oppsyn med IS også i fremtiden. Trump ga igjen Clinton mye av skylden på IS' fremvekst og minnet om at selv om Clinton har lang politisk erfaring, så mener han det er en dårlig erfaring.

Høyesterett

Også våpenlover og sammensetningen av høyesterett var et tema. Den neste presidenten får mulighet til å utnevne minst én – kanskje flere – høyesterettsdommere. Ettersom disse sitter på livstid, kan det påvirke domstolens retning i flere tiår.

Clinton lovet å støtte opp om abortrettigheter og retten til å bære våpen, men vil ha en «fornuftig regulering». Trump er villig til å overlate spørsmålet om abort til de enkelte delstatene og ønsker ikke å innskrenke våpenrettighetene. Han vil derfor utnevne konservative dommere som støtter opp om dette synet.

– Vi kan ikke ha dommere som selv bestemmer hva de ønsker å høre. Det er viktig at grunnloven opprettholdes slik den var tenkt.