PRESIDENTKONTAKT: Billy Graham og hans familie er vant med å omgås presidenter. Her han og Franklin omgitt av George H. W. Bush, Bill Clinton og Jimmy Carter under åpningen av Billy Graham-biblioteket i 2007.

Tjener millioner som evangelist

Franklin Graham (63) er blitt mer omstridt enn sin far, evangelisten Billy Graham (96). Det skyldes ikke først og fremst at han tjener flere millioner i året.

I forrige uke fikk det oppmerksomhet at Franklin Graham i fjor totalt tjente over 880.000 dollar (7,2 millioner kroner) på å lede den kristne organisasjonen Samaritan´s Purse, som han selv grunnla i 1979, og Billy Graham Evangelistic Organization (BGEA).

Nesten tre firedeler av lønnen kom fra førstnevnte organisasjon. Den har over 2.000 ansatte og driver hjelpearbeid både i USA og rundt i verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Strammet inn

Etter at farens organisasjon opplevde 18 prosent gavesvikt i 2008, ble ti prosent av staben oppsagt. Samme år hadde Graham jr. en total årslønn på 1,2 millioner dollar.

Året etter erkjente Graham overfor Charlotte Observer at hans totale inntekt «så forferdelig ut» og at «folk ikke ville forstå det». Han valgte inntil videre å si fra seg lønnen fra BGEA.

I 2011 var imidlertid den økonomiske situasjonen bedret. Styret tok til orde for å betale Graham igjen, om enn mer beskjedent, og han tok imot tilbudet.

Selv om den totale lønnen er betydelig mindre nå og begge organisasjonene er store, påpeker flere eksperter at ledere for andre og større veldedige organisasjoner i USA ikke tjener like mye.

Politisk brodd

Økonomiske spørsmål er likevel ikke det som har gjort Franklin Graham mest kontroversiell de siste årene. Faren Billy Graham er kjent for å ha bedt med samtlige elleve amerikanske presidenter fra Dwight D. Eisenhower til Barack Obama, men var varsom med å gi politiske signaler mens han var aktiv. I alderdommen har han likevel tatt selvkritikk og sagt at han ville holdt seg unna politikken.

– Jeg er takknemlig for mulighetene Gud ga meg til å tjene mennesker i høye posisjoner. Mennesker med makt har åndelige og personlige behov som alle andre, og ofte har de ingen å snakke med. Men når jeg ser tilbake, vet jeg at jeg noen ganger gikk over streken, og jeg ville ikke gjort det nå, sa Billy Graham til Christianity Today i 2011.

Året etter vakte det derfor forundring da organisasjonen hans rykket ut med annonser i store amerikanske aviser med bilder av den aldrende predikanten som omtalte det forestående valget som et av de mest kritiske i hans levetid. Han oppfordret til å stemme for kandidater som støttet en bibelsk definisjon av ekteskapet, vern om livets ukrenkelighet og forsvar for religionsfriheten.

Det ble tolket som dårlig skjult støtte til republikaneren Mitt Romneys kandidatur, siden president Obama sto for det som annonsene advarte mot. Like i forkant hadde Romney også besøkt far og sønn Graham. BGEA hadde dessuten sluttet å omtale mormonismen, som Romney tilhører, som en sekt på nettsidene sine.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Framstøtet utløste spørsmål om dette virkelig var uttrykk for Billys holdninger eller om det skjedde på initiativ fra Franklin.

Ventet til Norge

Sønnen har ytret seg stadig friskere i aktuelle politiske spørsmål. Tidligere i sommer tok han på sine Facebook-sider til orde for å stoppe all muslimsk innvandring til USA inntil «trusselen fra islam» har falt bort». Det skjedde etter at fire amerikanske soldater ble drept i Chattanooga, Tennessee. Han har tidligere omtalt islam som en ond religion.

Nylig understreket Franklin på Facebook at han ikke anbefaler noen kandidat foran presidentvalget neste år, men han synes det er positivt at Donald Trump ryster Det republikanske partiet. Graham anbefaler alle kandidater å slutte med å skyte billige skudd på hverandre og heller fortelle folk hva de vil gjøre for landet. «Det er min bønn at Gud vil gi oss en president som ser til ham for visdom og retning når han eller hun leder denne storartede nasjonen», skrev han.

Franklin Graham har også sterkt advart mot at religionsfriheten er under press i USA, særlig etter at Høyesterett i juni avgjorde at homofile par har en grunnlovsfestet rett til å inngå ekteskap. Han spår at kristne vil oppleve stadig flere angrep.

Neste år har Franklin planlagt en bønne- og evangeliseringsturné til alle USAs 50 delstater.

I 2017 er det planlagt at han kommer til Norge for å preke.

Les også
Krever unnskyldning fra Franklin Graham
Les også
Obama møtte Billy Graham
Les også
Billy Grahams sønn kritiserer filmhyllest
Les også
Graham gjestepredikant i nordkoreansk kirke