Satser på å samle en million kristne til bønn

I dag er målet å arrangere en av de største kristne massemønstringene i amerikansk historie i hovedstaden Washington D.C.

Ambisjonen med «Together 2016» er å samle en million kristne på National Mall. Til og medpave Frans har medvirket i en videosnutt som er lagt ut påYoutube. Der holder han opp en t-skjorte som er prydet med et amerikansk flagg og ordet «Together». Han oppfordrer mennesker til å kle seg i denne og respondere på «den store rastløsheten» i vår tid.

– Jeg inviterer deg til en storslått samling. Jesus venter på deg, sier paven.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Paven:- Vi kristne må be de homofile om tilgivelse

Splittet nasjon

En lang rekke kristne artister og talere fra forskjellige trossamfunn skal delta. Blant dem som er bekreftet på arrangementets nettsider, er artisten Michael W. Smith, apologeten Ravi Zacharias ogHillsong United.

Initiativtakeren, Nick Hall, opplyser at målet er å samle alle slags mennesker.

– Jesus ønsker deg velkommen enten du er demokrat eller republikaner, Han ønsker deg velkommen enten du er ung eller gammel. Jesus er en arbeidsgiver som gir like muligheter, sier Hall tilWashington Times.

«Vi tror Jesus forandrer alt», slås det fast på nettsidene til arrangementet. Det hevdes at nåtidens unge generasjonen er den mest saksdrevne i historien, men at de forskjellige kampsakene driver folk fra hverandre. Ikke en gang tro fungerer samlende.

Kulturelt skifte

Den pågående presidentvalgkampen har bekreftet at det er harde fronter i det amerikanske samfunnet. En ting er at det er en tøff tone mellom republikanerenDonald Trump og demokratenHillary Clinton. Noe annet er at den generelle tilfredsheten med de to kandidatene er på sitt laveste på to tiår, ifølge en måling fra Pew Research Center. Mindre enn halvparten av velgerne til begge partiene - 43 prosent av demokratene og 40 prosent av republikanerne - sier de er utilfredse med alternativene de vil ha i november.

LES:Hevder Trump har hatt en kristen omvendelse

«Vi ber om at Together 2016 vil være en pådriver for et stort kulturelt skifte - fra splittelse til enhet, fra apati til handling, fra vantro til tro, fra skam til nåde, fra stolthet til ydmyket, fra hat til kjærlighet», skriver arrangørene av lørdagens stormønstring på sin Facebook-side.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere samlinger

I dagene før selve arrangementet er det planlagt en rekke samlinger om evangelisering, bønn og lovsang, samt samlinger for kvinner og for kamp mot menneskehandel. Forfatteren og forkynneren Josh McDowell skal også ha seminar om det han ser som den mest ødeleggende kraften den kristne kirke har stått overfor gjennom sin 2000 år lange historie: den massive tilgangen på pornografi over internett.

Sterk historie

Den siste gangen en million mennesker var samlet på dette stedet midt i den amerikanske hovedstaden, var da presidentBarack Obama ble innsatt som president første gang i januar 2009, skriver Washington Times. Et arrangement til støtte for fri abort skal ifølge ryktene ha samlet like mange. Det samme gjorde angivelig det kristne mannsarrangementet Stand in the Gap i 1997. Også den gangen var bønn og forsoning sentralt.

Til sammenlikning kom rundt en halv million til samme sted i 1969 for å delta i en demonstrasjon mot Vietnam-krigen. Rundt 250.000 hørte borgerrettsforkjemperen høre borgerrettsforkjemperenMartin Luther King Jr.s senere berømte «I have a dream»-tale der i 1963.