Kongressleder kritisk til Trumps muslim-utspill

Den republikanske toppolitikeren Paul Ryan sier han vil avvise ethvert forslag om å teste innvandreres religion. Alle muslimer i militæret bør hedres, understreker han.

Ryan, som er leder i Representantenes hus i Kongressen, har sagt at han er nødt til å støtte Donald Trump i presidentvalget.

Men i en uttalelse søndag går han hardt ut mot Trumps kritikk av foreldrene til en amerikansk muslimsk offiser som ble drept av en selvmordsbomber i Irak.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mange muslimske amerikanere har gjort hederlige tjenester i vårt militære, og dødd for landet vårt. Kaptein Khan var et sånt modig eksempel. Hans offer, og offeret til Khizr og Ghazala Khan, skal alltid respekteres. Punktum, skriver Ryan i uttalelsen.

Republikaneren John McCain, majoritetsleder i Senatet, har også uttrykt støtte til Khan-familien.

McCain er for øvrig krigsveteran. Han ble tatt til fange under Vietnam-krigen, noe som i fjor fikk Trump til å uttale at han ikke fortjener respekt som en krigshelt.

– Kona får ikke snakke

Khizr Khan, faren til den avdøde kapteinen, kritiserte Donald Trumps forslag om å stanse all muslimer som vil inn i USA, i en tale på Demokratenes landsmøte forrige uke.

– Se på gravene til de modige patriotene som døde mens de forsvarte USA. Du vil se alle trossamfunn, kjønn og etnisiteter. Du har ikke ofret noe, eller noen som helst, sa Khans far, Khizr Khan.

Det er Trumps kommentar til Khans tale, der Trump blant annet sa at Khans kone ikke «fikk lov til å snakke» og påstanden hans om at manus til talen var skrevet av Clintons valgkampteam som har fått Paul Ryan og flere andre til å reagere.

Trump har moderert seg i etterkant.

«Selv om jeg føler dypt med ham i tapet av hans sønn, har herr Khan aldri møtt meg og har heller ingen rett til å stå foran millioner av mennesker og påstå at jeg ikke har lest grunnloven (noe som er usant), og si mange andre uriktige ting», sa Trump i en uttalelse lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En test på Trumps strategi

Uttalelsene i helgen kan bli en test på Trumps strategi om at han kan si nesten hva som helst. Uttalelsen om Khan skapte furore i sosiale medier, og Khan har nå bedt både Mohn McCain og Paul Ryan om å slutte å støtte Trump.

Ryan har uttalt at Trump ikke er «hans type konservativ», men at han heller vil støtte Trump enn å se enda en demokrat i Det hvite hus.