Hitlers Mercedes skal auksjoneres bort

En luksuriøs Mercedes fra 1939 som ble brukt til å kjøre Adolf Hitler rundt om i Tyskland skal auksjoners bort i den amerikanske delstaten Arizona neste måned.

Bilen er én av kun fire slike bilmodeller som noensinne er produsert. Mercedes-Benz 770K «Grosser» – kjent for resten av verden som «Super-Mercedesen» – henter sin kraft fra en 7,7 liters «supercharger»-motor, og kan nå en hastighet på over 160 kilometer i timen.

Bilen var et kraftig symbol på Hitlers tredje rike, og den tyske lederen ble ofte avbildet oppreist i framsetet mens bilen kjørte ham rundt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere millioner

Bilen hadde registreringsskiltet 1A 148461, og ble blant annet brukt til å frakte Hitler under sin seiersparade gjennom Berlin etter seieren mot Frankrike, og under et velkjent statsbesøk fra den fascistiske italienske diktatoren Benito Mussolini.

Mercedesen skal auksjoneres bort under Worldwide Auctioneers-arrangementet i Scottsdale i Arizona 17. januar. Ifølge amerikanske medier ventes det at den vil bli solgt for flere millioner dollar.

Ukjent eier

Hvem som egentlig eier bilen nå er ukjent. Etter at andre verdenskrig begynte å utvikle seg i de alliertes favør, ble bilen brukt i Frankrike og senere beslaglagt av amerikanske styrker. Styrkene skal ikke ha kjent til hvilken bil det var snakk om, og Mercedesen ble registrert i militærpolitiets bilpark.

Etter krigen havnet bilen en kort periode i hendene til en belgisk privatperson, før den ble sendt til USA der den endte opp i Greenville i North Carolina. Etter det har den byttet hender flere ganger, før den havnet hos den siste kjente eieren – en russisk milliardær – i 2009.