Clinton og Sanders barket sammen om helsepolitikk

Hillary Clinton beskyldte Bernie Sanders for å villede amerikanere om sin helseplan da de demokratiske presidentkandidatene møttes til debatt i Milwaukee.

Torsdagens debatt var den sjette mellom duellantene i valgkampen, men den første siden Sanders slo knockout på Clinton i nominasjonsvalget i New Hampshire. Det ble tidlig ampert mellom dem da Sanders' helseløfter ble trukket fram.

– Du må være ærlig med folk om hva de kan forvente på slutten av prosessen du foreslår. Basert på alle analyser jeg har sett, går ikke regnestykket opp, og mange vil få det verre enn de har det nå. Dette er et løfte du ikke kan holde, tordnet Clinton.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den selverklærte demokratiske sosialisten Sanders har også tidligere fått kritikk for forslagene som er en del av hans «politiske revolusjon», fordi de sannsynligvis vil utvide offentlig sektor og få underskuddet til å skyte i været. Clinton beskylder ham for å ønske å rive fra hverandre den nåværende helsereformen, populært kalt Obamacare.

– Vi skal ikke rive fra hverandre noe som helst. Etter mitt syn er helseomsorg en rettighet for alle mennesker, ikke et privilegium, og det vil jeg fortsette å kjempe for, kontret Sanders og la til at middelklassefamilier som etter hans plan betaler 500 dollar mer i skatt, vil få det tidobbelte i avslag på helsekostnader.

Pengekritikk

Tonen i torsdagens debatt var som vanlig respektfull mellom Clinton og Sanders, i motsetning til Republikanernes debatter som ofte er fulle av personangrep.

Men noen angrep ble det. Sanders gjentok kritikken av at Clinton har mottatt donasjoner fra Wall Street til valgkampen.

– La oss ikke fornærme det amerikanske folkets intelligens. I Guds navn, hvorfor donerer Wall Street enorme summer til kampanjene? Kanskje de bare kaster penger rundt for moro skyld.

Som svar sa Clinton at donasjonene ikke betyr at hun er i lomma på Wall Street og understreket at president Barack Obama hadde mottatt penger fra selskapene der under sine valgkamper.

Enige om rettsreform

I forkant av at nominasjonsløpet beveger seg mot stater der flere har minoritetsbakgrunn, passet både Clinton og Sanders på å kritisere den høye andelen av afroamerikanere i landets fengsler. Begge tok til orde for brede reformer i det amerikanske rettssystemet.

– Fengslingen av svarte er en av de store tragediene i USA, sa Sanders.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han har behov for å skaffe seg tilhengere blant minoritetene. Statistisk sett har Clinton vært mer populær blant svarte og den raskt voksende gruppen av latinamerikanere i landet.

– Når vi snakker om en reform i rettsvesenet, må vi også snakke om jobber, utdanning, boliger og andre måter å hjelpe fargede samfunn på, sa Clinton i debatten.

Det står 1-1 mellom de demokratiske kandidatene etter de første nominasjonsrundene i Iowa og New Hampshire. Neste test for Clinton og Sanders kommer i Nevada 20. februar.