Pastor anbefaler foreldre å se Skam

Til tross for mye drikking og løsluppen seksualmoral i TV-serien, har pastor Egil Svartdahl (61) sett alle episodene av Skam. Han mener kristne foreldre bør gjøre det samme.

– Serien har berørt meg, sierEgil Svartdahl, TV-pastor og pastor i Filadelfiakirken Oslo.

NRK P3-serienSkam ble sett av i snitt 400.000 da sesong to rullet på nett i vår. I første uke av juni 2016 utgjorde strømming av Skam over halvparten av all strømmetid påNRK Nett-TV. Skam vant fem priser under Gullruten 2016. Denne høsten starter tredje sesong.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tiltross for at serien får ros blant kritikere i Norge, har det vært vanskelig å selge den i Europa.

– Vi får tilbakemelding om at alkoholbruken er veldig dominerende. Karakterene er ikke bare litt fulle, men veldig fulle, sa Claudia Schmidt til NRK i juni, ifølge VG. Hun kommer fra det tyske selskapet Betafilm, som har i oppdrag å selge serien.

Se serien på NRK.no: Skam

Et rop om relasjoner

– Hvis tv-selskaper i Europa ikke vil kjøpe serien på grunn av fyll, hvorfor bør den anbefales?

– Jeg har tenkt på at tv-serien kan virke normgivende på en negativ måte, at den kan allminneliggjøre drikkekultur og dårlig seksualmoral. Derfor er jeg glad for at den har en anbefalt aldersgrense på 15 år, sier Svartdahl.

Serien har likevel gitt ham, som bestefar, et viktig innblikk i en verden han ikke kjenner så godt.

– For meg har det blitt en mulighet til å se inn i et univers jeg er ganske langt unna. Vi har voksne barn og 11 barnebarn. De skal vokse opp i et samfunn hvor de møter den kulturen som beskrives i Skam, sier pastoren.

Han opplever at Skam bærer noen gode verdier uten å være moraliserende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Den har noen viktige elementer som kan hjelpe unge til å tenke gjennom rusbruk, gjenseoverskridende atferd og voldtektsproblematikk, sier pastoren.

Samtidig lærer han noe om hvilke behov unge mennesker har i dag.

– Jeg ser en drivkraft som preger episode etter episode, nemlig frykten for avvisning. Jaget etter å bli inkludert, akseptert og bekreftet. Det er veldig reelt. Jeg ser et rop om ubetinget kjærlighet i solide relasjoner, sier Svartdahl.

Han er bekymret for de store psykiske problemene mange unge vokser opp med, og tror skam kan være en negativ drivkraft bak mange av problemene.

– Snakk sammen

Svartdahl får støtte fra den kristne medieorganisasjonenUngdom og Medier.

– Hvis du er interessert i hvilke utfordringer unge står overfor og vil ha et realistisk innblikk i ungdomskulturen vil jeg definitivt anbefale å se Skam. Det gjelder spesielt hvis du selv har ungdommer. Som foresatt er det viktigere enn noen gang å være bevisst på hvilken kultur ungdommene møter og lever i, sier leder i Ungdom og Medier, Alexis Lundh.

Organisasjonen har utviklet en egen leder- og foreldreveileder til serien. Det har de gjort for å få voksne og ungdom til å snakke sammen om de etiske problemstillingene som tas opp i Skam.

Alkoholbruk i storbyer

Blå Kors er bekymret for alkoholpress og alkolholkonsum spesielt blant norske studenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Generalsekretær Jan Elverum har ikke selv sett tv-serien Skam, men tror serier kan påvirke holdninger til alkohol.

– Man må spørre seg hva det underliggende budskapet er. Hvis serien gjør det lettere å snakke om alkoholbruk og ungdomskultur kan det være veldig positivt. Hvis det forherliger en alkoholkultur er det noe helt annet, sier Elverum.

En undesøkelse Blå Kors gjorde i 2014 viste at kristen ungdom drikker mindre enn ungdom generelt. Samtidig viser den at kristen ungdom som begynner å studere i storbyer som Oslo er tilbøyelig til å få mer liberale holdninger til alkohol.

– Derfor er det viktig at kristne ungdomsmiljø snakker om problematikken. Hvis denne tv-serien kan være et lite bidrag til det, er det veldig positivt, sier Elverum.