– Ikke aktuelt med nye ekteskapsformer

Nyvalgt leder av Oslos bispedømmeråd vil ikke si om det er verken galt eller riktig med flere enn to i ekteskapet.

– Flere personer i ekteskapet er ikke en aktuell problemstilling, og ikke noe Åpen folkekirke jobber for, sier nyvalgt leder av Oslos bispedømmeråd, Gard Sandaker-Nielsen.

Den ferske delegaten ble valgt inn i rådet via Åpen folkekirkes lister ved fjorårets kirkevalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er veldig bra at kompetente teologer og akademikere dykker ned i kjønnsbegreper og kjønnsmotsetninger, sier lederen av Oslo bispedømmeråd.

Han er nå glad for at det blir skrevet en doktorgrad i skeiv teologi.

– Det har vært skrevet en del innen skeiv teologi internasjonalt, nå får vi en avhandling i norsk kontekst. Det er fint, sier Sandaker-Nielsen, som selv er homofil og gift med Lasse Sandaker-Nielsen.

Flere enn to i Bibelen

I skeiv teologi mener man at det tradisjonelle ekteskapet er sosialt konstruert, og at det dermed er mulig å tenke seg et ekteskap mellom flere personer. I Norge er det ikke lov å inngå ekteskap med flere enn én person. Nå får vi likevel den første doktorgraden i skeiv teologi, og her skal man utforske muligheten for andre ekteskapsrammer enn den tradisjonelle.

– Kan vi si at ekteskap mellom flere enn to er galt, ifølge Bibelen?

– Det vil jeg ikke bekrefte eller avkrefte. Det som har lang tradisjon i kirken er samlivet mellom to mennesker. Det er dette samlivet jeg ønsker å løfte fram også for likekjønnede par som kirken nå bør feire. Bibelen inneholder også andre historier om seksualitet, og det er bra at teologer undersøker hva det kan bety. Uansett er ikke dette en aktuell problemstilling for verken meg eller Åpen kirkegruppe, sier Sandaker-Nielsen.

– Kan det bli en aktuell problemstilling i framtiden?

– Det er umulig å forskutere framtiden, men det virker ikke som om dette er en diskusjon noen av de politiske partiene synes er viktig. Jeg synes heller ikke at det er viktig. Nå må relasjonen mellom to personer av samme kjønn få mulighet til å bli anerkjent i kirken. Man vet aldri hva folk i fremtiden vil komme til å engasjere seg i og kjempe for, men jeg forholder meg til at det i dag er ulovlig, sier lederen av Oslo bispedømmeråd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sosialt betinget?

– Innen skeiv teori tenker man at ekteskapet er en sosial konstruksjon. Man tenker også at seksuell orientering er sosialt betinget. Hva tenker du om det?

– Jeg opplever at jeg alltid har vært homofil, og tror man enten er født som homofil eller heterofil. Jeg er ikke enig i at man kan velge. Men jeg vet at det er uenighet i LHBT-miljøet (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, journ.anm.) i Norge. Noen føler det gir mening at det er sosialt betinget, mens andre mener at det ikke gir mening. Jeg tror ikke vi flytter oss så mye på den seksuelle skalaen som skeiv teori vil ha det til, sier Sandaker-Nielsen.

– Viktig å stille spørsmål

Ved Det teologiske Menighetsfakultet foregår det ingen forskning inne skeiv teologi, men professor Kjetil Fretheim synes avhandlingen ved Teologisk fakultet høres spennende ut.

– Selv om vi tror ekteskapet ivaretar kristen etikk best i et livslangt forhold mellom to personer, er det gode grunner til å stille spørsmål ved det. Ekteskap mellom flere personer er ikke en dagsaktuell problemstilling, men bør like fullt være viktig å studere for forskere, sier professoren.

– Vil du si at et ekteskap mellom flere personer er rett, ifølge Bibelen?

– Det er et galt spørsmål å stille. Vi skal gå til Bibelen, men vi kan ikke bare gå til Bibelen for å finne svaret på det spørsmålet, svarer Fretheim, og fortsetter:

– Jeg mener det er gode grunner for at ekteskapet fungerer best mellom to personer. Ekteskapsforståelsen vil alltid være flytende og gjenstand for diskusjoner. Vi må alltid våge å spørre om ekteskapet, slik vi praktiserer det, ivaretar kristen etikk, sier professoren.

----------

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bruk kommentarfeltet nederst på siden  -

og følgdebatten på våre Facebook-sider:

Leder i Oslos bispedømmeråd må følge norsk lov som forbyr bigami. Han skal ikke "halte til begge sider", men være helt klar på dette. Udiskutabelt,skriver Reidun Tveit.

Ekteskapet skal holdes i ære av alle, og samlivet må ikke skitnes til. For Gud vil dømme dem som driver hor eller bryter ekteskapet. Hebreerne 12:4
Ve dem som kaller det onde godt og det gode ondt,som gjør mørke til lys og lys til mørke,bittert til søtt og søtt til bittert! Ve dem som er vise i egne øyne og kloke i egne tanker! Jesaja 5:20-21 …For Herrens lov skal gå ut fra Sion, Herrens ord fra Jerusalem. Jesaja 2--.3b
,skriver Beatriz Lindheim.

Følg oss i Dagen på Facebook og Twitter

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.