Nytt utvalg skal gjøre «dårlige» Ap-regler bedre

Leder for ferskt Ap-utvalg utelukker ikke at partiet kan lære noe av misjonen når de skal fornye retningslinjer 
mot seksuell trakassering.

Arbeiderpartiets retningslinjer mot seksuell trakassering ble for fem år siden karakterisert som «direkte dårlige» av ph.d. og forsker Siri Søftestad ved avdeling for barn og unges psykiske helse ved Sørlandet Sykehus.

Partisekretær Kjersti Stenseng vedgår at reglene ikke er særlig forbedret siden da.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det har ikke skjedd store endringer i retningslinjene de siste fem årene, sier hun til Dagen.

Mandag ettermiddag satte Aps sentralstyre ned et utvalg som skal gå gjennom partiets retningslinjer mot seksuell trakassering og prosedyrer for håndtering av varslersaker.

Misjonen går foran

Arbeiderpartiet har noe å lære av fire misjonsorganisasjoners grundige retningslinjer, uttalte Tor Erling Fagermoen i Dagen mandag. Han er Europaleder for den kristne studentorganisasjonen IFES, og har tidligere vært generalsekretær for Laget og rektor ved Fjellhaug bibelskole.

Aps retningslinjer fyller i dag en halv A4-side, i tillegg til en side om varslingsrutiner. Til sammenligning har fire misjonsorganisasjoner utarbeidet et 47 sider langt grundig dokument med retningslinjer mot seksuell trakassering.

– Det sier noe om hva det er kultur for i de respektive organisasjonene, og det sier noe om manglende vilje i Ap til å sette søkelys på og jobbe med hva seksuell trakassering betyr for dem. Det er forbilledlig at kristne organisasjoner har tatt tak, og jeg tenker det er noe andre organisasjoner kan lære noe av, sa Fagermoen.

Holdninger

Det ferske utvalget skal vurdere behov for forbedringer, og eventuelt foreslå endringer i Aps regelverk.

– Med varslersaker menes alle innkomne meldinger fra personer i partiorganisasjonen, men også saker fra personer som ikke er medlemmer i partiet, men som omhandler tillitsvalgte i Arbeiderpartiet, sier Stenseng.

Utvalget skal også se på hvordan partiorganisasjonen skal ta lederansvar framover, ikke minst ute i partiet, og vurdere hvordan Ap kan drive et godt informasjons- og holdningsskapende arbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pål K. Lønseth skal lede utvalget. Han er advokat og tidligere statssekretær for Ap, og for tiden nasjonal leder for granskning i revisjons- og rådgivningsfirmaet PwC. Utvalget har ikke fått noen sluttdato for sitt arbeid, men det kan være naturlig å legge fram anbefalinger på landsstyremøtet i mars, ifølge Stenseng.

Noe å lære

– Har Ap noe å lære av misjonsorganisasjonene, Lønseth?

– Det kan godt være, det vet jeg ikke ennå. Jeg jobber med ulike typer retningslinjer og ulike virksomheter, alt fra offentlige etater til selskaper i næringslivet og andre organisasjoner. Det er klart at man ikke skal utelukke at man kan hente inspirasjon og lærdom fra erfaringer andre organisasjoner har gjort seg.

Han mener Fagermoen kommer med relevante innspill om å definere trakassering og krenkelse, å drøfte hvilke sammenhenger det skal gjelde, og å få eksperthjelp til å utarbeide retningslinjer som tar hensyn til alle parter.

– Men jeg kan ikke kommentere enkeltheter nå. Det er ikke nødvendigvis lengden på dokumentet som er relevant, men hva som står der, sier Lønseth.

– Kan det være aktuelt å ha møte med misjonsorganisasjonene for å lære av dem?

– Det må vi komme tilbake til. Utvalget har ikke hatt sitt første møte ennå, sier advokaten.

Det ligger foreløpig an til at fire personer skal sitte i utvalget, opplyser han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kan alkoholkultur være noe dere også ser nærmere på?

– Det vil jeg ikke utelukke, men det må jeg komme tilbake til.

KrF justerer

Også Kristelig Folkeparti jobber for tiden med å lage mer omfattende etiske retningslinjer for alle ansatte, tillitsvalgte og folkevalgte.

– Disse gjelder alle relevante etiske forhold, fra økonomiske misligheter til seksuell trakassering. Disse har vært til første gangs behandling i sentralstyret før sommeren, og er nå til vurdering av fagmiljøer. De skal på høring i organisasjonen etter at sentralstyret har hatt dem til andre gangs behandling 2. februar, opplyser generalsekretær Hilde Frafjord Johnson til Dagen.

Anonymt KrF-varsel

Hun ber folk varsle saker som måtte omhandle kritikkverdige forhold, inkludert seksuell trakassering.

– Vi har fått inn ett anonymt varsel før jul, der varslingsregelverket er kommet til anvendelse. Det gjaldt kritikkverdig oppførsel av en KrFU-er på en fest i regi av andre aktører, altså ikke et parti-arrangement. Vi er i prosess med å håndtere denne saken, sier Frafjord Johnson.

I tillegg har partiet fått kritikk fra KrFU-politiker Julia Sandstø for dårlig håndtering da hun varslet en sak for et par år siden. Foreløpig har det ikke kommet flere varsler til KrF-ledelsen.

– Vi vil fortsette å jobbe med dette og gjøre hva vi kan for å sikre maksimal trygghet for alle varslere, sier generalsekretæren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.