Handikappede utsettes for hets og trakassering

Et flertall av personer med nedsatt funksjonsevne sier de har opplevd krenkende og hatefulle ytringer. For mange fører dette til isolasjon og helseplager.

I en undersøkelse blant 947 personer utført av Nordlandsforskning i samarbeid med NTNU er det avdekket at 51 prosent av personer med funksjonshemning, har hørt trakasserende ytringer om seg selv eller funksjonshemningen.

– Dette er nitriste tall. Vi må ta et oppgjør med de grumsete holdningene overfor personer med nedsatt funksjonsevne. Når over halvparten av de spurte har opplevd trakasserende ytringer, har vi som samfunn en jobb å gjøre, sier direktør Mari Trommald i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), som har bestilt undersøkelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Så mange som 36 prosent av de spurte meldte om ytringer som gikk på at de ikke burde blitt født eller hadde rett til å leve, at de var hjelpeløse eller at de var en økonomisk belastning for samfunnet. 18 prosent av dem hadde opplevd å bli fortalt at de var ubehagelige å se på.

I alt 55 prosent av de spurte sier at de kjenner personene som kommer med de krenkende og hatefulle utsagnene. De fleste tilfellene skjer i det offentlige rom, og i åtte av ti tilfeller det voksne som kommer med ytringene.

Svært mang oppgir at de på ulike måter isolerer seg som følge av kommentarene. Noen føler til og med at de må flytte. Over halvparten rapporterer også om psykologiske konsekvenser.

Engasjér deg!

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: Engasjér deg!

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

Følg gjerne Dagen på Facebook

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!


Få nyhetsbrev fra Vebjørn Selbekk:
« Hver dag sender jeg deg noen utvalgte saker og debatter som jeg mener at du bør lese! Klikk her for å melde deg på det daglige nyhetsbrevet»

Dagen er Norges eldste kristne dagsavis. På papir siden 1919. Vi gir ut avis seks dager i uken og har abonnenter over hele landet. Vi har også en eavis som kan leses hvor som helst - og når som helst.

DEBATT: dagensdebatt.no kan du selv skrive egne innlegg og publisere dem direkte på nett. Og kanskje bruker vi også innlegget ditt i avisen Dagen.

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

ISRAEL: Få med deg nyheter fra Israel og hør podcast fra Israel-korrespondenten

ANDAKT: Følg gjerne vår andakts- og inspirasjonsside

MENIGHET: Les vår faste spalte Menighetsdoktoren

HUMOR og skråblikk finner du i Krykkjebakkposten.

TWITTER: Dagen og DagensDebatt