Europa frykter hjemmeproblem hvis IS knuses

Europeiske land frykter at et stort antall fremmedkrigere kan vende hjem hvis IS beseires i Syria, men de har dårlig oversikt over situasjonen.

Fredag morgen deltok justisministerAnders Anundsen (Frp) på en frokost i Brussel sammen med kolleger fra de landene i Europa som har flestfremmedkrigere iSyria.

Europeiske ledere ser nå atIS taper terreng. Det kan i verste fall føre til en bølge av fremmedkrigere som forlater krigsområdet og vender tilbake til sine hjemland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Bekymringen er at vi på kort tid kan få inn mange som returnerer, sier Anundsen til NTB.

USA har anslått at det fins rundt 40.000 fremmedkrigere fra 100 land i Syria og Irak. Flere tusen kommer fra europeiske land, men nøyaktig hvor mange det er snakk om, og hvor mange som kan ha planer om å vende hjem, er svært usikkert.

Noe av det viktigste nå er å styrke informasjonsdelingen innad i Europa, mener Anundsen.

– Vi må sikre at vi har tilgang til relevant informasjon så raskt som mulig, slik at vi får oversikt over hvem som returnerer, sier han.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har anslått at rundt 40 norskefremmedkrigere var i Syria og Irak ved årsskiftet, de fleste tilknyttet IS. Det er også kjent at rundt 30 fremmedkrigere allerede har returnert til Norge, mens 17 andre er blitt drept i kampene.