Avdekket Hamas-tunnel i Israel

Israelske sikkerhetsstyrker har funnet og «nøytralisert» en ny angrepstunnel fra Gaza til israel, den første siden krigen i 2014, opplyser hæren.

– Tunnelen strakte seg flere hundre meter inn i Israel, men den hadde ingen utgang, opplyser talsmann Peter Lerner i den israelske hæren.

Han sier operasjonen ble utført sist uke, men gir ingen flere detaljer. Han ønsker ikke å opplyse om tunnelen er ødelagt eller bare forseglet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nøyaktig informasjon om hvor tunnelen ble funnet er fortsatt underlagt militærsensur, men ifølgeThe Times of Israel skal ikke tunnelen ha ledet direkte mot jødiske boligområder langs grensen.

– Hamas står bak

Den israelske hæren sier at bevis knytter terrororganisasjonenHamas til tunnelbyggingen og at målet med tunnelen var å angripe sivile israelere.

Angrepstunnelen er den første som er funnet inne iIsrael siden sommeren 2014. Den gang ble minst 34 slike tunneler oppdaget og ødelagt under militæroperasjonen «Protective Edge».

Ifølge Hærens Radio skal den «nye» tunnelen ha blitt påbegynt før krigen i 2014.

– Vi arbeider ut fra antakelsen om at byggingen fortsetter. Hærens jobb er å forhindre angrep mot uskyldige sivile, sier Peter Lerner til radiostasjonen.

– Fortsetter å bygge

Hamas har ikke kommentert saken, men så sent som forrige uke lovet Hamas-leder Ismail Haniyeh å fortsatt bruke tunneler og raketter for å angripe den jødiske staten. Under et folkemøte iGaza, i forkant av den årlige «fangedagen», sa han følgende:

– Vårt budskap til fangene er et budskap stenket i blod. Vi er overgitt til riflen og tunnelene.

Forrige uke rapporterte også palestinske medier at minst fire israelske bulldosere var i sving inne på Gazastripen, nær grensegjerdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge nyhetsbyrået Maan, hadde israelske bulldosere og gravemaskiner da arbeidet på Gaza-siden av grensen i ti dager – mens droner holdt utkikk over området rundet.

Hamas rekrutterer

Før helgen sa en israelsk offiser til pressen at Hamas rekrutterer nye soldater i et overraskende raskt tempo. Terrororganisasjonens spesialstyrker skal nå ha over 5.000 mann under våpen. Hamas skal også ha jobbet uten stans for å erstatte tusenvis av raketter som ble skutt mot Israel i 2014.

Forrige uke arrangerte Israel en stor øvelse nær Gaza. Brannvesen og medisinsk personell simulerte en Hamas-infiltrasjon og et angrep på en kibbutz. Øvelsen endte med at «terroristene» ble overmannet inne i spisesalen til kibbutzen Erez.