Spiller ekstrem prest

Ibsens teaterstykke «Brand» skal vises i 15 kirker i Telemark og Vestfold. Instruktøren ønsker ikke å støte noen.

Grunnen til atTeater Ibsen i Skien setter opp «Brand» i kirker er rommets betydning i teksten. Nå viser det seg også at en av kirkene i Telemark har en helt spesiell forbindelse til Ibsens Brand.

Både ritualer og sesjoner av liturgi blir tatt i bruk i stykket.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I teksten er det både et barn som fødes og døpes, det er begravelse og bryllup, og musikken som hører til kan vi bruke til å underbygge situasjonene i dramaet, sier teaterinstruktøren.

– Lik dagens ekstremister

Teatersjef og skuespillerThomas Bye skal selv spille den kraftfulle og brennende presten Brand i det kjente Ibsen-stykket fra 1866.

– Det er vanskelig å ikke dra paralleller til ekstremister i verden i dag, sier Bye til NRK Telemark.

Stykket, som først hadde premiere i Stockholm i 1885, handler om presten Brand. Han er både idealistisk, radikal og kompromissløs. Det gjør at han tilslutt også blir kjærlighetsløs overfor menigheten og sine nærmeste.

– En selvmordsbomber er jo selv en idealist og ikke en terrorist, for fra den personens ståsted, mener man at dette er rett. Det samme tenker Brand, sier Bye.

Teatersjefen kjenner ikke selv noen prester eller kristne som han vil beskrive som ekstremister. Men han tror den idealismen og radikaliteten som kjennetegner enkelte abortmotstandere kan sammenlignes med radikaliteten til Brand.

Selv om skuespilleren har spilt Simon i Jesus Christ Superstar, har han ikke noe personlig forhold til kirken.

Inspirasjonen til rollen som presten Brand, henter han fra sitt eget engasjement for rettsikkerhet. Mest kjent er Bye for sitt engasjement i Torgersen-saken. Han fikk blant annet satt opp Jens Bjørneboes «Tilfellet Torgersen« ved Teater Ibsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ønsker ikke å såre

Biskop i Agder og Telemark,Stein Reinertsen, har ikke blitt kontaktet av teateret, men teaterinstruktør Ida Høy har sendt epost til en rekke kirker med forespørsel om å få bruke lokalet.

– Alle sa ja, utenom en. De ville se stykket først, og det får de, sier Høy til Dagen.

Hun presiserer at Brand ikke ønsker å støte kirkegjengere, eller de som har et nært forhold til kirkerommet.

– Vi ønsker ikke å lage kontroverser, men vi må ha kunstnerisk frihet. Derfor er dialogen viktig. Vi ønsker ikke å såre noen, sier instruktøren.

Stoler på andre

– Hvor kristelig dette er, vet jeg ikke, sier sogneprest Geir G. Grøtberg i Bamble kirkelige fellesråd.

I slutten av oktober får Bamble kirke besøk av teateret. Sognepresten har tiltro til at både menighetsrådet og organist og artist Kåre Nordstoga sørger for at dette skjer innen sømmelige rammer.

– Det er mange kirker som har takket ja til dette, så noen må vel ha tenkt mer enn meg, håper jeg, sier sognepresten.

Inspirert av tidligere sogneprest

Det er nemlig ikke innholdet eller presentasjonen som har vært viktigst for kirken da de takket ja til Brand, men den historiske tilknytningen mellom Bamble kirke og Ibsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rollefiguren Brand er nemlig direkte inspirert av tidligere sogneprest i Bamble, Gustav Adolph Lammers, mener sogneprest Grøtberg.

– De fleste litteratutvitere vil si det samme, legger han til.

Lammers var en støttespiller og venn til Henrik Ibsens søster, Hedvig.

– Han var dessuten den første ordføreren i Bamble, han satt på Stortinget og han bidro til å fjerne Konventikkelplakaten. Han var en rabiat prest som vi vet Ibsen hørte da han var i Skien, forteller Grøtberg.

Lammers er også kjent som den første presten som offisielt brøt med Den norske kirke. Misjonsforbundet regner ham som sin grunnlegger.

-----

DEBATT:  Hva mener du, er det greit å sette opp dette teaterstykket i norske kirker? Bruk kommentarfeltet nedenfor.