Milliontap knekte Vivo

156 år etter at Lutherstiftelsens Bokhandel åpnet, er det slutt på arvtageren Vivo. 21 butikker går over i historien.

Den kristne bokhandlerkjeden går i løpet av noen få dager til skifteretten for å begjære seg konkurs, står det i en pressemelding utsendt mandag ettermiddag.

  Dagen meldte mandag klokka 12 at det gikk mot slutten for Vivo som har slitt i økonomisk motbakke lenge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Måtte stanse driften

– Dette er svært beklagelig, men selskapet kan ikke drives for kreditors regning når det ikke er økonomisk grunnlag for videre drift, sier styreleder Tor-Odd Berntsen ifølge pressemeldingen.      

Vivo har i lengre tid har slitt økonomisk, og man har ikke lykkes med å oppnå lønnsom drift tross iherdig innsats.

 

I 2015 var underskuddet i virksomheten 3,7 millioner kroner. Etter nyttår gikk det enda verre. Fram til 1. mars var tapet 2 millioner kroner bare for disse to månedene.

 

Normisjon, som eier 85 prosent av selskapet, har i vår tilført 4,25 millioner kroner i frisk kapital i håp om at dette skulle gi et varig oppsving. Da dette ikke ga det ønskede resultat, var oppbudsbegjæring eneste utvei.

 

– Dette er først og fremst veldig trist, for kunder, for ansatte og for Misjonssambandet og Normisjon som eiere. Vi har et sterkt ønske om at det skal være en bokhandlerkjede i Norge som ønsker å lede an i salget av kristen litteratur. Men etter en lang periode med intens jobbing internt i Vivos strukturer og i eierorganisasjonene, har vi ikke klart å finne en vei ut av de økonomiske utfordringene, sier generalsekretær Anne Birgitta Langmoen Kvelland i Normisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vivo-kjeden eies sammen av de kristne organisasjonene Normisjon og Norsk Luthersk Misjonssamband, med henholdsvis 85 og 15 prosent av aksjene.

21 butikker

Vivos butikk i Akersgata i Oslo var i drift tidlig mandag formiddag, men åpnet et kvarter senere enn vanlig, klokka 10:15, noe som var kunngjort på inngangsdøra.

 Utenfor butikken var det en liten kø av kunder rett før dørene åpnet. Selv om dette burde være et godt signal, var konkurs eneste løsning.

 

Vivo-kjeden har 21 butikker over hele landet med et ukjent antall ansatte. For to år siden skiftet kjeden navn fra Bok & Media. Historisk har virksomheten røtter tilbake til 1860, og fram til 1989 var navnet Lutherstiftelsens Bokhandel.

Vivo har vært Norges klart største kristne bokhandlerkjede, men har slitt med å få gode resultater. I Stavanger måtte Vivo legge ned sin bokhandel for drøyt to år siden.

Vivo har foruten kristen skjønn- og faglitteratur solgt, CDer, DVDer, papir- og hobbyartikler med mer.