Flere ansatte i Kristen-Norge enn i Norsk Hydro

Det er omkring 15.000 ansatte i norsk kristenliv. Dette er flere enn i industrigiganten Norsk Hydro – og litt færre enn i morselskapet til Statoil.

Tall som Dagen har fått fra NORME (Norsk Råd for Misjon og Evangelisering) ogDigni (tidligere Norsk Misjons Bistandsnemnd) viser at det er over 7.100 ansatte i deres medlemsorganisasjoner.

I tillegg er det omkring 8.000 ansatte iDen norske kirke, og blant disse er det 1.250 prester.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til sammenligning er det rundt 13.000 ansatte iNorsk Hydro og 16.300 i morselskapet tilStatoil.

Overraskende

Han viser til ansatte i norsk kristenliv har en stor verdiskapning, for bak hver ansatt kan det ofte stå ti frivillige. Dette medfører at det er tale om en stor virksomhet.

– Hvilken betydning mener du at disse omlag 15.000 ansatte har i samfunnet vårt?

– De har langt større gjennomslagskraft lokalt enn på den sentrale samfunnsarenaen, for de er ikke organisert for å ha det, og har heller ikke noen sentrale talspersoner. Derfor har de mindre innflytelse i offentlig sammenheng, mens de lokalt påvirker mange mennesker med sine tanker og ideer. Derfor har norsk kristenliv ingen grunn til å klage over for lite synlighet, mener Magne Lerø.

Største arbeidsplass

Blant medlemsorganisasjonene til NORME og Digni erNorsk Luthersk Misjonssamband (NLM) den desidert største arbeidsplassen. Nesten hver fjerde ansatte jobber i NLM. De hadde i fjor totalt 1.660 ansatte i sitt konsern, og dette er en økning på 235 i forhold til 2013.

– Vi er en stor organisasjon med mange virkegreiner og institusjoner. De fleste av våre medarbeidere finner vi i barnehager, skoler og annen undervisning, og disse utgjorde 1.395 ansatte i fjor, forteller personalleder Kari Margrethe Solvang i NLM til Dagen.

Nye skoler

Når det gjelder økningen på 235 ansatte i 2014, viser hun til at det blant annet er blitt flere misjonærer på feltene.

– Vi hadde i 2013 en nedgang i misjonærtallet, men i fjor kom vi igjen opp på et nivå som vi ønsker. Det medførte en økning på 20 utsendinger. I tillegg startet vi nye skoler i fjor, og dette førte til at det ble ansatt en del nye medarbeidere, forteller Kari Margrethe Solvang.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun legger til at det ikke ble ansatt så mange nye i fjor rundt i de sju regionene i Norge.

– Her ser vi på mulighetene fremover til å gjøre strategiske ansettelser, sier Solvang.

En tilrettelegger

– Hvordan opplever du å være personalleder i en av de største aktørene i Kristen-Norge?

– Først og fremst er det et privilegium å være med på dette laget. Vi har mange dyktige medarbeidere som gjør at det oppleves som meningsfylt. Målet og hensikten med arbeidet vårt, at stadig flere skal få bli kjent med Jesus, er det fantastisk å være med på. Min rolle blir å være en tilrettelegger i dette arbeidet, svarer hun.

195 ansatte i NMS

Det Norske Misjonsselskap (NMS) hadde ifølge den siste statistikken 195 ansatte i fjor, og det var en nedgang på 11 sammenlignet med 2013.

– Vi må langt tilbake i historien for å finne et så lavt tall på ansatte. Det har vært en jevn nedgang i mange år, selv om reduksjonen har flatet noe ut i det siste, sier personalsjef Per Ivar Johansen i NMS til Dagen.

Innsparinger

Han viser til at det har ikke vært noen store endringer i 2014, og det er ikke gjennomført noen dramatiske tiltak med nedskjæringer.

– Men det har vært en generell tendens at tallet på misjonærer ute har sakte gått nedover. I hjemmerarbeidet har det vært ganske stabilt i fjor, men noe naturlig avgang, sier Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Personalsjefen legger til at NMS ser stadig på muligheter for innsparinger i arbeidet i Norge. Når det gjelder tallet på misjonærer, ønsker organisasjonen at det skal øke fremfor å synke.

Vekst i Misjonsforbundet

Statistikken fra Digni og Norme forteller at sist år økteDet Norske Misjonsforbund fra 105 til 150 ansatte. Men generalsekretær Øyvind Haraldseid mener at dette må tas med en klype salt. Han viser til at Misjonsforbundet ikke har noen sentral oversikt over hvor mange ansatte det er, og derfor er antallet stipulert og ikke kvalitetssikret.

– Men trenden hos oss er at det ansettes flere medarbeidere. Mange menigheter opplever vekst, og de ansetter flere for å ta hånd om økningen. I tillegg har vi fått flere menigheter, og det er per i dag sju nasjonale prosjekter med menighetsplanting. Dette gjør også at flere ansettes i Misjonsforbundet, forteller Øyvind Haraldseid.