Dette blir kranglesakene for KrF

Men, hvem skal KrF velge som regjeringspartner? Partiet har like mye å hente hos Ap som Høyre i verdispørsmål.

Det er ikke åpenbart hvilken retningKrF bør gå i for å få mest uttelling påverdispørsmål, viser en gjennomgang Dagen har gjort.

Når KrF-lederKnut Arild Hareide lørdag taler til partiets landsstyremøte, skal han avsløre hvem de ønsker som samarbeidspartner neste høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høyre ogVenstre er å foretrekke, ifølge signalene fra KrFs fylkesledere og sentrale kilder i KrF til norsk presse de siste dagene. Frp ønsker partiet seg bort fra.

Ap som partner?

Nå knyttes det mest spenning til hvor vidt KrF vil åpne for et samarbeid med Ap, dersom det ikke blir ikke-sosialistisk flertall etter valget.Frp har varslet at de vil bryte budsjettforhandlingene dersom KrF åpner for Ap.

Ap-lederJonas Gahr Støre, har de siste årene fridd en rekke ganger til det kristendemokratiske partiet, blant annet ved å åpne forkontantstøtte. Nå er han spent på landstyremøtets vedtak.

– Jeg tror de får større gjennomslag for sine viktigste saker, både når det gjelder verdier og konkret politikk, gjennom samarbeid med Ap, sier Støre tilFædrelandsvennen.

Metode

Hvor får så KrF mest igjen på verdispørsmål etter stortingsvalget?

Ap ogHøyre er enig og uenig i omtrent like mange av de 30 enkeltsakene og fem hovedtemaene Dagen har sett nærmere på. Som oftest er de delvis enig i KrFs politikk.

Mest uenighet finner KrF iFremskrittspartiet, i halvparten av verdispørsmålene. Samtidig er det dette partiet KrF må gå til dersom det er viktig å flytte den norske ambassaden tilJerusalem, 100 prosent støtte til friskoler og kristendommens særstilling i KRLE-faget. Høyre og Ap nevner ikkeIsrael.

Helseetikk

Frp er særlig på kollisjonskurs med KrF ombioteknologi, mens Høyre legger seg på en føre var-linje. Samtidig ønsker både Frp, H og Ap å bygge ut den bioteknologiske industrien. Ap er mot kommersialisering av bioteknologien. Høyre og Ap er begge mot sortering ut fra egenskaper. Ap sier imidlertid ja til eggdonasjon og jobber aktivt mot å endreabortloven.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Alle partier sier nei tilsurrogati, men Ap presiserer «ikke i norsk lov». KrF sier også nei til surrogati fra utlandet.

KrF får liten støtte til å erstatteabortloven og innføre obligatorisk refleksjonstid før abort. Høyre og Frp nevner ikke saken, mens Ap jobber aktivt mot alle endringer av loven.

Aktiv dødshjelp er det bare Frp som har åpnet for i dagens gjeldende prinsipprogram.

Familiepolitikk

Her er det lite enighet å spore. Det er uenighet omkontantstøtten, som H og Frp vil gjøre kommunal, mens Ap foreslår enten å avvikle eller todele og forkorte kontantstøtten.

Barnetrygden ønsker Høyre å erstatte med gratisbarnehage og SFO, Frp vil gjøre den kommunal og behovsprøvd, mens Ap vil ta en gjennomgang av trygdeordningene. KrF vil beholde og reformere barnetrygden.

Engangsstønaden, som KrF vil mangedoble, får lite støtte eller blir ikke nevnt hos de andre.

Foreldrepermisjon er det uenighet om. KrF og Frp vil ha fleksiperm, Høyre vil ha gradert uttak, mens Ap er mest opptatt av å tilpasse permisjonen til nye familieformer.

Samtidig vil ingen vil røreekteskapsloven. Her er det KrF som nærmer seg de andre, med et programforslag som går ut på å respektere andre former for forpliktende samliv, men løfte framekteskap mellom mann og kvinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Menneskehandelvil alle bekjempe, men KrF kommer med flest tiltak mot dette.

Sexkjøpsloven ønsker Frp og Høyre å oppheve, mens KrF og Ap vil beholde den.

Ruspolitikk

KrFsalkoholpolitikk blir lite utfordret av Høyre og Ap, mens Frp går inn for liberalisering og lavere avgifter.

Narkotika bør ha høyt straffenivå, er Høyre enig i, mens Ap-ledelsen i høst har foreslått heller å opprette en flerfaglig nemnd for å hjelpe folk ut av stoffmisbruk. Høyre ønsker forsøk med gratis heroin-behandling, noe Frp og KrF er mot.

Vinmonopolet opprettholdes av KrF, Ap og trolig Høyre, mens Frp ønsker å oppheve dette.

Skjenkepolitikk er det også uenighet om. Høyre ønsker i dag kommunal regulering, mens Frp vil fjerne regulering av skjenking og åpningstider. Ap har få svar på dette.

Alle partier legger opp til samarbeid medideelle rustiltak, men i ulik skala.

Bistand

Minstén prosent bistand sier KrF og Ap. Høyre vil videreføre et høyt nivå, men konsentrere og effektivisere den, og gjennomgå norske utviklingsmidler. Frp vil helst begrense og legge om bistanden, samt redusere administrasjonskostnader forsivilsamfunn. KrF vil styrke de frivillige organisasjonene, og Ap vil gi med mer forutsigbar finansiering.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Religion i samfunnet

Alle partier vil sikretrosfrihet, men Ap og Frp understreker at det er rammer for den.

KRLE-faget får støtte i Frp, men også Høyre har i praktisk politikk kjempet for faget etter samarbeidsavtalen med KrF. Ap kjemper for fellesskolen uten oppdeling etter sosiale, religiøse og kulturelle skiller.

Friskoler støttes av Høyre og Frp som også ønsker flere private skoler. Frp foreslår konkret å gi friskoler 100 prosent tilskudd, mens Ap er bekymret for frisleppet av kommersielle skoler.

Hijab ogheldekkende klesplagg bør forbys i grunnskole og hos offentlig ansatte, mener Frp. KrF og Ap ønsker forbud for religiøse symboler kun hos politi og dommere.

Trosopplæringsreformen videreføres av KrF, Høyre og Ap. Høyre og Frp vil gjennomgå støtteordninger for tros- og livssynssamfunn. Ap vil sikre at valgordningen i kirken blir demokratisk.

Høyre vil sikrevedlikehold av kirker.

Asyl

Alle vil opprettholdeasylinstituttet, utenom Frp som ønsker seg et nytt asylsystem der Norge kan avslå å behandle søknader fra asylsøkere som har vært innom andre «trygge» land først.

KrF og Ap snakker om enhuman og rettferdig asylpolitikk. Høyre snakker om en streng, rettferdig og forutsigbar asylpolitikk. Frp vil føre en restriktiv politikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hva mener du?

Bruk kommentarfeltet nederst på siden - ellergå inn på våre debattsider, DagensDebatt.no.