Dagrun Eriksen stiller for Nordland KrF

KrF-nestleder Dagrun Eriksen har sagt ja til å toppe Nordland KrFs valgliste.

– Det er hyggelig at de synes det blir en god match at en søring representerer et slikt fylke, sierDagrun Eriksen, nestleder iKristelig Folkeparti.

Hun har vært ute av Stortinget i denne perioden, og har åpnet opp for å stille for det fylket som måtte ønske henne. I juni ble det klart atAkershus ikke var aktuelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sørlendingen har gode sjanser til å få en stortingsplass, mener leder forNordland KrFs nominasjonskomité, Else-Marie Torp.

– KrF har i flere perioder hatt stortingsrepresentant fra Nordland, og vi tror at med en så profilert kandidat vil vi ha en god sjanse til å kjempe om et mandat i 2017, sier Torp i en pressemelding.

Fylkeslaget har ingen representanter på Stortinget denne perioden, men i forrige stortingsperiode representerte Jan Sahl fylket og partiet.

– Vi er veldig glade for at Dagrun har takket ja til komiteens forespørsel. Dagrun har en politisk profil og et utrykk som passer godt inn her i Nordland, sier Torp.

Overrasket

Eriksen selv ble svært overrasket over forespørselen fra nord. Hun har sagt at en retur til Stortinget bare vil skje hvis et fylke spør og ønsker henne som kandidat.

– Jeg hadde aldri tenkt på Nordland, selv om jeg alltid har vært glad i fylket. Men da jeg tenkte på det, kjente jeg at dette er en spennende utfordring, sier Eriksen til Dagen.

– Ved å kjempe om det mandatet, viser vi at KrF ønsker å være større enn bare et Sør-Norge-parti. At jeg som nestleder kjemper om et mandat nord for Sinsen gir noen positive signaler om ambisjonene for partiet, sier hun.

Samme lynne

– Hvordan passer du inn i Nordland KrF med din politiske profil og uttrykk, som Torp sier?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er en utadvendt sørlending som liker klare meldinger og et klart språk. Jeg har alltid likt å besøke Nordland. Så opplever jeg står midt i partiet, slik Nordland KrF gjør, sier Eriksen.

– Gjelder det noen spesielle politiske saker?

– Det er samarbeidsspørsmål og andre ting som er avgjørende for oss. Så er jo lynnet også en god match, sier Eriksen.

Dersom nominasjonsmøtet 15. oktober i Bodø vedtar å gå for Eriksen på topp, blir det mer hektisk reiseaktivitet nordover for nestlederen det neste året.

– Da må jeg finne en god balanse mellom å være nestleder og stortingskandidat. Dette gir mange spennende muligheter og jeg må lese meg opp på en del saker, sier hun.

Helhjertet støtte

Fylkesråd Ingelin Noresjø var kandidat ved forrige valg, men takket nei til å stille på ny på grunn av hensyn til familien.

– Når Dagrun Eriksen nå har sagt ja til å toppe vår liste i Nordland er det fantastisk flott. Jeg skal støtte henne helhjertet fram mot valget, og tror hun vil sanke mange stemmer i nord, sier Noresjø.

Inn på «tinget» igjen

Eriksen peker på at Nordland er det fylket nordpå KrF har stått ganske sterkt i.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg vet at Noresjø var inne på Stortinget i flere målinger i valgkampen 2013. Vi håper at det å ha med en kjent person på kampplass, vil mobilisere velgere. Det er et meget mulig mandat, men et mandat man må jobbe for å få. Det er litt uvant som nestleder, men desto gøyere, sier Eriksen.

Nestlederen blevraket av sitt eget fylke, Vest-Agder KrF, før forrige stortingsvalg, tilfordel for Hans Fredrik Grøvan. Det skjedde på grunn av politiske uenigheter.

Siden har hun jobbet somnestleder fra KrFs hovedkontor i Oslo sentrum, blant annet med å lede den nye programprosessen fram mot neste stortingsvalg.

– Det har vært mer spennende enn jeg tenkte å sitte utenfor Stortinget. Men jeg har savnet sagmuggen, spørretimer og så videre. Dersom jeg skulle få nominasjonsmøtets tillit, går jeg inn i dette med iver, sier politikeren.