Spår tøffe budsjett-samtaler

Bistand er på plass, men miljø- og familiepolitikk vil gi harde budsjettforhandlinger, ifølge KrF og V.

Les også - Statsbudsjettet 2017 -her er nyhetene

-----

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Torsdag la finansministerSiv Jensen (Frp) fram sitt fjerde statsbudsjett. De fire samarbeidspartiene står overfor «betydelige utfordringer» når de nå skal forhandle om statsbudsjettet for 2017, menerHans Olav Syversen, KrFs finanspolitiske talsmann.

– Men vi må legge til grunn at der det er en vilje, er det også en vei, sier Syversen.

PartilederTrine Skei Grande er rasende over det hun mener er manglende satsing på det grønne skiftet, og avviser at hun vil støtte budsjettforslaget. Regjeringen foreslår økte avgifter på utslipp av klimagasser og bruk av drivstoff på nærmere 1,6 milliard kroner.

– Det grønne skiftet er bare én side i dette budsjettet. Det er ikke noe grønt skifte. Dette holder ikke, sier Grande til VG.

Bistand og barn

Tidligere har det vært mye bråk daKrF ogVenstre måtte kjempe for å få penger til sine hjertesaker i budsjettforhandlingene. Miljøet mellom dem og regjeringspartiene ble også forsuret av at de måtte ta mange omkamper.

Denne høsten har regjeringen lagt seg nærmere sine samarbeidspartnere på flere områder, men likevel varsles det tøffe forhandlinger.

Mens KrF slipper å kjempe om å få bistandsprosenten på plass, er partiet kritisk til at minst 10 prosent av bistandsbudsjettet er satt av til formål i Norge. Videre savner de sterkere innsats for de yngste skoleelevene, familiene og arbeidsledige.

KrFs nestleder,Olaug Bollestad, er skuffet over laber satsing på den vedtatte opptrappingsplanen for bekjempelse av vold mot barn. Regjeringen setter av 176 millioner kroner til denne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi må få på plass offensive bevilgninger til blant annet barnehusene, barnevernet og familievernet. Vi må betydelig opp, sier nestleder Olaug Bollestad.

Videre ønsker hun seg øremerkede midler til helsestasjoner og skolehelsetjenesten.

Grønn skuffelse

Venstre ser for seg at høstens budsjettforhandlinger blir harde.

– Forslaget fra regjeringen går i riktig retning på noen områder, men i gal retning på flere andre områder. Det er ingen tvil om at dette blir krevende forhandlinger, også med tanke på regjeringens manglende oppfølging av tidligere budsjettvedtak, sier Terje Breivik, Venstres nestleder og finanspolitiske talsmann.

Venstre slipper å kjempe for elleve måneder med studiestøtte og tiltakspakker mot ledighet, som er med i budsjettet. I år er klima og miljø den største utfordringen for partiet: lavere klimagassutslipp og flere grønne arbeidsplasser. Breivik er skuffet over det regjeringen gjør på kollektivtrafikk i store byer, sykkelinvesteringer og etterslepet på jernbanen.

Samarbeidsvansker

Miljøpartiet De Grønnes stortingsrepresentant, Rasmus Hansson, mener at Venstre og KrF ikke kan støtte regjeringens budsjett dersom de mener alvor med et grønt skatteskifte.

– Om jeg hadde vært Trine Skei Grande ellerKnut Arild Hareide nå, så hadde jeg sett meg om etter noen nye samarbeidspartnere. Høyre og Frp utviser en innbitt uvilje til å gjøre det som trengs for få å avverge klimakrise, matmangel, ekstremvær og flere mennesker på flukt, sier Hansson.

Snorre Valen, finanspolitisk talsmann iSV, stemmer i.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Regjeringen holder miljøet og Venstre for narr med disse små justeringene. Resultatet av det såkalte grønne skatteskiftet er at utslippene fra bilparken trolig øker, sier Valen.

Asyl og bistand

KrFU er også særlig skuffet over miljøbudsjettet.

– Jeg tror det vanskeligste blir forhandlingene rundt grønt skifte. Regjeringen leverer ikke betydelige utslippskutt, og her har både KrF og Venstre lite å gå på, sier KrFU-lederIda Lindtveit.

Hun vedgår at statsbudsjettet fra regjeringen har mange satsinger som partiene er enige om, men mener de leverer for dårlig på psykisk helse for barn og unge, vold mot barn, engangsstønad og tiltak rettet mot familier og barn som søker asyl.

– Det er prioritert mye til kontroll og tvangsretur, men lite til informasjon og veiledning i søknadsfasen, sier Lindtveit.

Hun vil også se nærmere på de enkelte postene på bistandsbudsjettet.

Les også - Statsbudsjettet 2017 -her er nyhetene

Andre budsjettposter:

• 345 millioner kroner går til opptrappingsplan for rusfeltet. Det mener Blå Kors er alt for lite, og frykter at behandlingsinstitusjoner må legge ned i fremtiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

• 20 millioner skal gi minst 65 flere psykologer i kommunene.

• Engangsstønad ved fødsel økes med 920 kroner til 46.920 kroner. Det er langt fra det KrF ba om på forhånd: en firedobling av beløpet.

• Kontantstøtten videreføres på samme nivå som tidligere, men regjeringen innfører et krav om at mottakere må ha bodd i Norge i fem år. Dette er for å få innvandrere ut i arbeidslivet.

• Et prosjekt som skal bli ferdig i 2019 kan gi nye løsninger for foreldrepenger og engangsstøtte.

• Regjeringen vil komme med en samlet strategi på seksuell helse, inkludert uønskede aborter.