GLEDE: Den norske kirke får midler til skilsmissen fra staten og til vedlikehold av kirker. Kirkerådsdirektør Jens-Petter Johnsen gleder seg. Her på Trosopplæringskonferansen 2011 med daværende statsråd Rigmor Aasrud og direktør i IKO Eigil Morvik. Foto: Johannes Ek Reindal

Kirken gleder seg over omstillingsmidler

Den norske kirke får penger til omstilling og kommunene får til vedlikehold av kirker.

Her er hele statsbudsjettet: Se hvilke endringer Høyre, Frp, Venstre og KrF ble enige om

Den norske kirke har bedt om 27 millioner kroner for å fortsette skilsmissen fra staten. Fredag ble det klart at KrFs krav om 16 millioner kroner ble vedtatt i statsbudsjettet for neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– 16 millioner kroner er den starten vi trenger for å komme i gang i 2015, så må det følges opp med ytterligere bevilgninger i 2016 og 2017, sier kirkedirektør Jens-Petter Johnsen til Dagen.

Kirken trenger bevilgninger til både personell og IKT-systemer fra 2015 for å være kompetent arbeidsgiver og økonomiforvalter av 1,8 milliarder kroner fra 2017.

På forhånd advarte kirken om at neste skritt i reformen som skiller kirke og stat ville bli umulig dersom pengene ikke kom.

Her kan du lese flere saker om statsbudsjettet 2015

Enighet om statsbudsjettet 2015 - her er tallene (pdf)

Helt nødvendig

I januar sendte Den norske kirke brev til kulturminister Thorhild Widvey (H) og meldte inn behovene. Det kom ingenting i regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år.

KrF foreslo i sitt alternative budsjett å bevilge 16 millioner i omstillingsmidler, og med det endelige statsbudsjettet er denne summen på plass.

– Dette er vi glade for. Det var helt nødvendig for Den norske kirke å få ressurser til å overta det ansvar som kirkedepartementet har hatt og som vi skal overta fra 1. januar 2017, sier Johnsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kirken trenger å rekruttere kompetente personer til å ivareta arbeidsgiveroppgaver for 1600 prester.

Klima og vedlikehold

I tillegg er ordningen med rentekompensasjon for kirkebygg gjeninnført med 245 millioner kroner.

– Det gir kommunene muligheten til å oppruste kirkene. Det er et stort etterslep i vedlikehold av kirkene, sier en glad kirkedirektør.

Han er generelt glad for profilen på det nye budsjettforslaget.

– Vi er veldig glade for at det ser ut som at budsjettet i større grad ivaretar fattige, både i Norge og i utlandet. Én prosent i bistand er det veldig viktig at denne regjeringen holder fast på, sier Johnsen.

Han er også glad for at klima blir prioritert.

– Det er forventet lavere utslipp, og det blir tatt steg i riktig retning som gjør klimamålene mulige å nå.

Her kan du lese flere saker om statsbudsjettet 2015

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Enighet om statsbudsjettet 2015 - her er tallene (pdf)

Les også
KrF reddet borteboerstipendet
Les også
– Tollgrensen heves til 350 kroner
Les også
Budsjettenighet i natt