Regjerings-retrett i internatsaken

Regjeringen legger i revidert nasjonalbudsjett opp til at internatskoler skal få full momskompensasjon slik som tidligere – men ikke før i 2017.

Det ble brått en ekstra vakker vårdag for flere kristne skoler med internat da finansminister Siv Jensen (Frp) i formiddag la fram revidert nasjonalbudsjett.

Der legges det opp til at skoler med internater «som er en naturlig del av skolens virksomhet», skal få full momskompensasjon for drift og vedlikehold av internatene slik som før.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Beholder ordningen

– Jeg oppfatter at regjeringen nå ønsker å få tilbake ordningen slik den var, og de varsler at det vil skje fra og med 2017, sier finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) til Dagen.

– Utgangspunktet er positivt, og vi var opptatt av å finne en løsning på saken i revidert nasjonalbudsjett, sier Syversen som er svært glad for finansministerens snuoperasjon.

Må sikre driften

Men det står fortsatt et stykke politisk arbeid igjen.

– Spørsmålet er hva skjer med de løpende kravene fra skattekontorene som skolene har fått. Det gir ingen mening hvis disse opprettholdes når skolene har forholdt seg til det tidligere regelverket som attpåtil igjen skal bli slik det var, sier han og opplyser at han vil jobbe for at skolenes virksomhet sikres i perioden fram til 2017.

Det handler da om at skoler som har hatt krav på momskompensasjon og som også vil få det i fremtiden, må få utbetalt penger slik at driften kan sikres fram til årsskiftet.

Videre må skolene trolig slippe å følge opp krav om tilbakebetaling av millionbeløp som skolene tidligere har fått kompensert, men som de regionale skattekontorene mener de ikke skulle hatt.

Syversen opplyser at det blir en høring i finanskomiteen allerede på fredag. Der vil Kristne Friskolers Forbund (KFF) delta, og da vil Syversen og komiteen for øvrig bli oppdatert på hva som er situasjonen for de 17 berørte kristne internatskolene.

– Viktig sak

– Dette er vel en ren retrett fra finansministerens side?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg oppfatter at regjeringen har skjønt at denne saken ikke kunne gå videre i det sporet som skattemyndighetene har lagt opp til. Det har vært omfattende kontakt med regjeringen, og det var viktig å finne en løsning. De kravene fra skattekontorene som lå på bordet, ville i realiteten betydd kroken på døra for mange av internatskolene. Det var derfor viktig å gjøre dette til en skolepolitisk og ikke bare en skattebyråkratisk sak, sier Syversen.