Utenriksminister Børge Brende (H) føler seg trygg på at USA vil stå ved sine forpliktelser i NATO, selv om republikaneren Donald Trump blir president. Arkivfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Brende frykter ikke for NATO med Trump som president

Utenriksminister Børge Brende (H) setter sin lit til at USAs grunnlovsfedre vil holde Donald Trump i ørene dersom den republikanske kandidaten blir president.

Trump har tidligere kommet med uttalelser som har skapt tvil om USA, med ham som president, vil stille opp dersom et annet NATO-land blir angrepet. Da Brende besøkte Oslo Militære Samfund mandag kveld, ble han spurt om hans regjering er naiv når den baserer norsk forsvarspolitikk på NATO i så stor grad.

– Heldigvis har grunnlovsfedrene i USA sørget for at det er mange «checks and balances» i systemet, svarte Brende, en henvisning til det amerikanske systemet for maktfordeling.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ingen grunn til bekymring

Brende påpekte at han nylig besøkte Washington og møtte flere politikere, deriblant republikaneren Bob Corker, som leder utenrikskomiteen i Senatet.

– Det er ingen som helst grunn til bekymring over NATO-solidariteten og støtten til NATO, konkluderer Brende.

I sitt foredrag understreket Brende at Norge også i framtiden vil være avhengig av alliansen for å sikre forsvarsevnen, og at forholdet til USA er spesielt viktig for Norge.

– En forutsetning for en slik tett og fortrolig relasjon er at vi framstår som en relevant partner for USA, sier Brende, som mener det er sentralt for dette forholdet at Norge tar ansvar og bidrar til internasjonale operasjoner, som i kampen mot IS.

– Stabilt i nord

I sitt foredrag var utenriksministeren spesielt opptatt av forholdet til Russland. Men på tross av landets økte militære aktiviteter i nord, sier Brende at regjeringen ikke anser Russland som en militær trussel i denne delen av Europa.

– Det overordnede bildet er en stabil og kjent situasjon i nord, sa han.

Han viser til at Norge og Russland har felles økonomiske interesser og samarbeider gjennom institusjoner som Arktisk råd, og at alle kyststatene i regionen har forpliktet seg til å følge havretten.

Les også
Stoltenberg ga Trump svar på tiltale
Les også
Israel og USA etter valget
Les også
Trump utnevner seg selv til vinner av debatten
Les også
Første stikk til Hillary
Les også
– Klar seier til Clinton