Smågodt og bibler på tilbud

Du kan nå gå inn i dagligvarebutikker over hele landet og kjøpe bibler og snop på lavpris. Det er i dag flere bibler enn mennesker i Norge.

Der, på en svær palle, omkranset av oversatte romaner og Hege Storhaugs bestselger «Islam den 11. landeplage», ligger flere stabler med bibler. Den hellige skrift er på tilbud til 199 kroner.

– Vi har bibler hjemme, opplyser Willy Mikalsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men vi leser aldri i dem, legger kona Margunn til. Hun har lest omtrent alle romanene som ligger fremme, og er spesielt glad i historier fra andre land og kulturer. Bibelen er hun ikke så opptatt av.

LES:Sju av ti nordmenn åpner aldri Bibelen

Missiologisk Forum

– Da Bibelselskapet ble etablert i 1816, handlet virksomheten nesten utelukkende om distribusjon, forteller generalsekretær Ingeborg Mongstad-Kvammen.

Torsdag i forrige uke var hun en av de medvirkende da Norsk råd for misjon og evangelisering inviterte til Missiologisk Forum på Menighetsfakultetet. Temaet var bibel og misjon, med Bibelselskapets 200-årsjubileum som utgangspunkt.

LES:Med denne boken ble landet bygget

Generalsekretæren påpekte at det var stor knapphet på bibler i Norge i perioden rundt etableringen. Basert på bibeltellinger på 1800-tallet og Bibelselskapets salgstall fram til i dag, anslår man at det finnes 6,9 millioner bibler i Norge. Det betyr 1,3 bibler pr. nordmann.

– Det er et konservativt anslag, sier Mongstad-Kvammen. Hun påpeker at salgstallene for andre bibeloversettelser ikke er regnet med.

– Siden de fleste ikke kaster bibler, er det antakelig flere bibler enn mennesker i Norge, sier Mongstad-Kvammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Antallet nytestamenter er enda høyere - anslagsvis mellom 14 og 15 millioner, ifølge anslagene fra Bibelselskapet.

LES:Kjente komikere skal skape bibelinteresse

Bibel i skinn

Margunn Mikalsen har i alle fall ikke kastet sin. Hjemme har hun en fin skinn-innbundet bibel.

– Den er bare 50 år, det er ingen alder for oss, ler hun.

Per Børge Ivarsen er alltid på utgikk etter bøker. Også han beveger seg bort til pallen og er litt overrasket over å finne en bibel der. Han synes imidlertid at det er naturlig all den tid det også selges andre typer bøker der. Selv leser han en god del, men låner det meste på biblioteket. Det er uaktuelt å kjøpe bibel til tross for at prisen er grei.

– Nei, jeg har en familiebibel og det hender jeg ser i den, forteller han.

I 2016 har de fleste også en bibel i lommen - på mobiltelefonen.

– Det digitale skiftet i verden gjør det lettere å nå ut med Bibelen, men fortsatt er det dyrt å finansiere bibeloversettelse, påpeker Mongstad-Kvammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:De leser Bibelen så ofte de kan

Ny retning

Biskop Ole Christian Kvarme, som selv er tidligere generalsekretær i Bibelselskapet, viste til undersøkelser som tyder på at det er flere unge mennesker som kaller seg bekjennende kristne i dag enn for ti år siden.

– Det skjer noe blant unge mennesker, men Bibelen burde være der for dem - slik at de kan lese seg selv gjennom den, sa han under Missiologisk forum.

Fra USA hadde han hørt «lutheraner» definert som «en som slutter å lese Bibelen etter konfirmasjonen». Den definisjonen kjenner han igjen i en norsk kontekst. Derfor mener han det er viktig å utfordre særlig de kristne ungdomsorganisasjonene til å jobbe med bibelbruk.

LES:Inviterer til debatt om Bibelen

La fra seg bibler

Tilbake i Lagunen tar Dagen kontakt med Jan Inge Bjørkeland, leder for elektronikkavdelingen der biblene er utstilt. Han kan ikke svare på hvorfor bibler har havnet på en palle i hans avdeling eller hvor mange som er kjøpt inn.

– Det er leverandøren, Litt-Link som bestemmer det, forklarer han.

Kollega Arild Underhaug fra sportsavdelingen tror det er god reklame for Bibelen:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Den kommer til å selge masse, spår han.

Pensjonisten Odd Notnes plukker opp en tilbudsbok fra pallen. Han synes det er flott at det også selges bibler i megabutikken, selv om han selv leser lite i den.

– Det hender jeg tar den opp, sier kona hans, Bjørg.

Odd Notnes forteller at han hadde en sjef han hadde da han arbeidet i Forenede Margarinfabrikker.

– Han la alltid fra seg bibler når han overnattet på hoteller.

Tok imot

I 2014 fikk alle husstander i Finnmark tilbud om en bibel. Ungdom i Oppdrag (UiO) har tatt mål av seg å dele ut bibler til alle norske husstander. Nestleder Runar Byberg fortalte på MF om erfaringer de gjorde i Finnmark.

LES:Bibelen ble snakkis i nord

Flertallet av dem som fikk tilbud om en bibel, tok imot. En hel del uttrykte takknemlighet for at de fikk den, og utdelerne ble invitert inn til kaffe og samtaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg tror det går an å snakke med det moderne norske folk om åndelige spørsmål, oppsummerte Byberg under Missiologisk forum.

– Vi må legge fra oss «lua i hånden»-mentaliteten og forlegenheten, oppfordret han.

Han presenterte framdriftsplan for bibelutdeling i flere fylker i årene som kommer, blant annet i Troms, Sogn og Fjordane og Østfold.

– Når tar du Oslo, da? spurte biskop Kvarme til latter i salen.

LES:Gjør bibelen til snakkis i fjordfylket