RETTSAK: Beate Zschäpe sammen med forsvarerne Hermann Borchert (til venstre) og Mathias Grasel i retten tidligere denne måneden. Foto: Peter Kneffel / AP / NTB scanpix

Dom faller i massiv rettssak mot tyske nynazister

Tyske Beate Zschäpe ble onsdag dømt til livstid i fengsel for ti rasistisk motiverte drap etter en fem år lang rettssak mot nynazistiske NSU

Hovedtiltalte Zschäpe antas å være det eneste gjenlevende medlemmet av nynazistcellen NSU (Nasjonalsosialistisk undergrunn). 43-åringen er tiltalt for en lang rekke rasistisk motiverte drap og angrep i Tyskland mellom 2000 og 2007.

Åtte tyrkiskfødte innvandrere, én greker og en tysk politikvinne ble skutt og drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fire andre er tiltalt for medvirkning, og dommen faller i München onsdag.

Trussel for samfunnet

Politiet mener NSUs to mannlige medlemmer, Zschäpes ekskjærester Uwe Mundlos og Uwe Böhnhardt, utførte drapene før de tilsynelatende tok sine egne liv etter et mislykket bankran i 2011.

Påtalemyndigheten mener likevel at Zschäpe er fullt ut medskyldig til de ti drapene og har lagt ned påstand om livstid i fengsel. Det innebærer 15 år bak murene, med mulighet for forlengelse dersom domfelte anse så utgjøre en trussel for samfunnet.

Beate Zschäpe fotografert i rettssalen i München i juni. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB scanpix

Ingen beviser

Det finnes ingen beviser som knytter Zschäpe til åstedene. Men hun var et aktiv NSU-medlem som hjalp de to mennene med å planlegge drapene, samt to bombeangrep, og hun håndterte cellens finanser, ifølge påtalemyndigheten.

De tre bodde sammen i mange år som nynazistisk undergrunnscelle, men Zschäpe hevder selv hun var en uskyldig tilskuer. Hun påstår også at hun tar avstand fra høyreekstremisme.

Dersom Zschäpe frikjennes for medvirkning til drap, kan hun likevel bli dømt for handlinger som hun har erkjent i en skriftlig forklaring. Hun visste og ga sitt samtykke til vennens bankran, og etter at mennene døde, satte hun fyr på den siste leiligheten som NSU-trioen bodde i.

Les også
Høyreekstreme nettverk aktive i tyske fengsler
Les også
Tyskland tiltaler 94 år gammel vakt fra Auschwitz
Les også
Eit mørkt kapittel i kyrkja si soge
Les også
Bevisføring mot nazigruppe i gang i München
Les også
Toppmøte om hatkriminalitet i OsloKonferanse