ADVOKAT: Robina Hussein er forsvarer for den berageritiltalte pinsepastoren i Oslo tingrett.

Mottok millioner til bibelkurs for asylsøkere

Bedrageritiltalt pinsepastor peker på andre i menigheten som økonomisk ansvarlige for kurs for asylsøkere. – Jeg er ikke så flink i matte, sa han i retten.

Den afrikanske pastoren som møter som tiltalt i Oslo tingrett, er tiltalt for grovt millionbedrageri, dokumentfalsk og falsk forklaring, men nekter straffskyld. I stedet peker han på andre i menigheten som kan være ansvarlige for misligheter.

Ifølge tiltalebeslutningen skal den 43 år gamle pinsepastoren med bakgrunn fra Rwanda ha gjort seg skyldig i forhold som er svært alvorlige. Strafferammen for grovt bedrageri alene er seks års fengsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ikke skyldig

Tiltalte erklærte seg imidlertid ikke skyldig på noen av punktene da saken ble innledet tirsdag morgen.

I stedet nevner han andre personer som har hatt hånd om de økonomiske forholdene.

– Jeg er ikke så flink i matte, sa pastoren i retten.

Tiltalen ble tatt ut etter at Kristelig studieforbund (K-stud) tidlig i 2014 fikk mistanke om at noe var galt med innrapporteringen og dokumentasjonen i forbindelse med påstått avholdte kurs.

K-stud anmeldte saken til politiet, og tiltalebeslutning ble utferdiget 6. mai i år.

I 2012 og 2013 skal tiltalte ifølge tiltalen ha forledet K-stud til å utbetale urettmessig statstilskudd ved at han ga «uriktige og/eller ufullstendige opplysninger» om at midlene ble benyttet til å avholde kurs i regi av menigheten som tiltalte ledet. På spørsmål fra aktor, svarte Fossum at man hittil ikke har fått tilbakebetalt penger fra tiltalte og menigheten hans. Men K-stud kommer til å kreve pengene tilbakebetalt når retten har konkludert i saken.

For asylsøkere

Han kom selv til Norge som asylsøker og fikk da kontakt med andre asylsøkere på mottaket der han var.

Han forklarte at han på mottaket begynte å be sammen med andre asylsøkere. Dette ledet til at han i 2007 startet en innvandrermenighet i Oslo. Menigheten ble tilsluttet Pinsebevegelsen i 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I retten tirsdag framkom det at kursene skulle være holdt for asylsøkere på ulike mottak rundt om i landet. Dette forklarer det store antallet kurs og det samlede tilskuddsbeløpet på 2,5 millioner kroner som tiltalen omfatter.

Etter etterforskningen konkluderte politiet med at kursene ikke var blitt avholdt eller bare delvis avholdt.

Lukkede dører

Tiltalte ba om lukkede dører da saken skulle behandles, av hensyn til privatlivet og «særlige forhold». Det ble blant annet vist til at noen av vitnene ikke har lovlig opphold i Norge og at offentlighet derfor kunne medføre fare for utsendelse.

Retten tok ikke begjæringen til følge, og både publikum og presse fikk være til stede.

Det er en gjenganger i tiltaltes forklaring at det vises til personer som ikke har lovlig opphold og som derfor er redde for å bli oppsporet. Dette er personer som ifølge pastoren skal ha jobbet i menigheten eller vært kurslærere. I alt skal 20 lærere ha vært involvert i kursaktiviteten. Av dem skal seks ha lovlig opphold. Politiet eller K-stud har ikke klart å finne noen av dem.

OMFATTENDE: To dager er satt av i Oslo tingrett til straffesaken mot den bedrageritiltalte pastoren. Aktor er politiadvokat Inga Porsmo.

Daglig leder Hege Irene Fossum i K-stud utdypet da hun vitnet for aktoratet: Delvis fant ikke K-stud navn på lærere i noen kilder. Delvis fant man ikke lærernes gateadresser noe sted, eller i andre byer enn dem som var oppgitt.

– Noen gateadresser var oppgitt med høyere numre enn det som finnes, sa Fossum.

Peker på andre

Før tiltalte forklarte seg, fikk forsvarer Robina Hussein ordet. Hun mente tiltalebeslutningen måtte endres fra «bedrageri» til «delvis bedrageri» fordi aktoratet ikke påstår at det ikke er holdt noen kurs. Videre åpner aktor for muligheten av at det er holdt prekener enkelte steder, selv om det ikke er gjennomført fulle kurs.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men det er kursvirksomheten som er sentral i saken, sa aktor, Porsmo.

Forsvarer Hussein påpekte at tiltalte har en helt annen versjon av saken enn den som framstilles i tiltalen. Hun mener politiets etterforskning ikke har vært tilstrekkelig. Videre anfører hun at politiet har beslaglagt tiltaltes datamaskin og at mye dokumentasjon om kursene derfor ikke er tilgjengelig for tiltalte eller forsvareren hans.

Hun påpekte videre at tiltalte ikke var alene om å håndtere økonomien. Flere andre i menigheten gjorde også det. Hussein navnga også en person, men det framkom i retten at vedkommende ikke hadde lovlig opphold i Norge og nå er sendt ut av landet.

Tiltalte viser i retten også til en administrasjonsleder som han tidligere ikke har vist til i noe avhør hos politiet. Han hevder imidlertid at han har ventet på at politiet selv skulle ta initiativ og avhøre andre personer i menigheten han ledet, men som nå er nedlagt.

Falske underskrifter

Kripos har sammenlignet tiltaltes håndskrift med signaturer fra påståtte lærere på kursene.

Ifølge Kripos-rapporten er det trolig at det er tiltalte som har signert flere av rapportene, og ikke lærere som skal ha holdt kursene – og som man ikke er i stand til å oppspore.

Det er satt av to dager i Oslo tingrett til behandlingen av straffesaken.

Bedrageritiltalt pinsepastor

En pinsepastor står tiltalt i Oslo tingrett for bedrageri av 2,5 millioner kroner i kursstøtte fra Kristelig studieforbund (K-stud).

Han er tiltalt etter straffelovens paragrafer 270 og 271 som omhandler henholdsvis bedrageri og grovt bedrageri. Videre omfatter tiltalen paragrafene 166, som omhandler falsk forklaring, og 182 som gjelder dokumentforfalskning.

Han risikerer å havne i fengsel i lengre tid. Strafferammen for grovt bedrageri alene er seks års fengsel.

Han er tiltalt etter straffelovens paragrafer 270 og 271 som omhandler henholdsvis bedrageri og grovt bedrageri. Videre omfatter tiltalen paragrafene 166, som omhandler falsk forklaring, og 182 som gjelder dokumentforfalskning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Ingen preste-rettssak
Les også
– Biskop godkjente omstridt medlemspraksis
Les også
Håper på avklaring i medlemsrot-saken før jul
Les også
Kapellan anmeldt for underslag