PST-sjef Benedicte Bjørnland har ingen opplysninger om at angrepet i Paris kan være knyttet til Norge eller norske interesser, men hun påpeker at journalister kan være terrormål. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

PST: Trusselbildet mot Norge er ikke endret

Terrorangrepet i Paris endrer ikke trusselbildet i Norge, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

– Det er ingen opplysninger som knytter handlingene i Frankrike til Norge eller norske interesser, men dette er noe vi arbeider med nå, sier Bjørnland.

Sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier likevel at de ikke kan utelukke at noe lignende kan skje i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nettopp meningsbærere som journalister kan være utsatt for terrorangrep. Men vi har ikke opplysninger om noe slikt nå, sa hun da hun møtte pressen torsdag for å kommentere angrepet mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.

PST vurderer fortløpende om angrepet kan ha noen innvirkning på trusselbildet her i landet og arbeider med å samle inn informasjon om det.

Les også: Selbekk oppfordrer norsk presse til å ikke la seg kneble

Negativ utvikling

Bjørnland viste ellers til at det har vært en negativ utvikling i trusselbildet gjennom 2014 og at det tilspisset seg ytterligere mot slutten av fjoråret.

Hun trakk fram likhetene ved angrepene i Belgia og Canada i fjor og onsdagens angrep i Frankrike, og pekte særlig på målutvelgelsen og metoden.

– Det gjelder gjerningsmannens profil, med tilknytning til grupper som IS og al-Qaida, myke symbolmål og at det brukes håndvåpen snarere enn eksplosiver.

Les også: Ytringsfrihetens pris

– Rimelig god kontroll

PST har et utstrakt samarbeid med andre land og tjenester for å forebygge lignende handlinger. Når det gjelder norske fremmedkrigere som har vært og er i Irak og Syria, følger PST godt med.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi foretar fortløpende vurderinger av de personene vi vet om som har vært i Syria og Irak og som har returnert. Vi kan ikke si at vi har hundre prosent oversikt over dem, men vi opplever selv at vi har en rimelig god kontroll over dem, sier Benedicte Bjørnland.

Les også
Politikvinne drept i skyteepisode utenfor Paris
Les også
Raja oppfordrer muslimer til å fordømme terrorangrepet
Les også
Flere moskeer angrepet i Frankrike
Les også
Ytringsfrihetens pris
Les også
Mistenkte skal være lokalisert i FrankrikeFakta om Charlie Hebdo
Les også
Norske aviser trykket Charlie Hebdos tegningerFakta om Charlie Hebdo
Les også
PST følger trusselbildet tett etter terroren i Paris
Les også
– Vi kan ikke la oss kneble av terror