Bispemøtet, her representert ved biskop Atle Sommerfeldt, fungerende preses Halvor Nordhaug og biskop Stein Reinertsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Biskopene setter foten ned for privatprester

Et samlet bispemøte setter foten ned for privatpraktiserende prester. – Litt ironisk at man da ber lekfolk forvalte sakrament, sier Solfrid Bjørkelid Dyrøy, som etablerte seg som privatpraktiserende prest i Mandal i fjor.

Bjørkelid Dyrøy tok 4500 kroner for et bryllup og 3000 kroner for en begravelse gjennom sitt private firma. Før hun etablerte sitt eget firma, var hun mye brukt som vikarprest i Mandal prosti, inntil vikarbudsjettet forsvant.

Etableringen fikk biskopene og Presteforeningen til å reagere. Nå har bispemøtet i praksis vedtatt retningslinjer som gjør det umulig for privatpraktiserende prester:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* Prester i privat prestetjeneste kan ikke få samtykke fra lokal sogneprest eller prost til å forrette kirkelige handlinger.

* Prester som driver slik kommersiell virksomhet bør heller ikke engasjeres som vikarer i forbindelse med gudstjenester eller dåp, konfirmasjon, vielse og begravelse. En slik bruk kan skape legitimitet til den private virksomheten.

Les mer: Biskopene skeptiske til privatpresten Solfrid

Ikke firma

Biskop Stein Reinertsen i Agder og Telemark sier at det er i grenseland om en privatpraktiserende prest skal kunne være vikar.

– Skal du gjøre tjeneste i kirken, kan du ikke komme i egenskap av et firma og heve penger, sier Reinertsen.

Han advarer mot at bruk av privatpraktiserende prester i kirken kan bidra til at prestene blir legitimisert.

– Man kan heller ikke ha egne private vielser i kirkerommet, sier Reinertsen.

Bispemøtet definerer privat prestetjeneste med at prester som er vigslet til prestetjeneste i Den norske kirke etablerer og blir ansatt i en kommersiell virksomhet der formålet er å tjene penger på å være prest.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har tatt utgangspunktet i hva som skjer når man vigsles. Jo, man vigsles til tjeneste i og for kirken. Det styrer måten å tenke på. Da mener vi at kommersiell virksomhet ikke lar seg forene med vigslingens formål, sier Reinertsen.

Les også: Biskop Nordhaug: – Lytting er ikke Listhaugs beste øvelse

Lagt på is

Bjørkelid Dyrøy var ikke klar over at saken ble behandlet på bispemøtet denne uken og opplyser til Dagen at hun i praksis har lagt firmaet på is etter at hun i fjor hadde et komplisert svangerskap og nå er i foreldrepermisjon.

Mens hun drev firmaet, hadde hun to vielser.

– Jeg vil understreke at når jeg har fått henvendelse om en vielse, har jeg alltid henvist dem til den lokale presten.

Les også: Religionsmøtet ved kirkelige handlinger

Går til Nav

Bjørkelid Dyrøy registrerer at privatpraktiserende prester ikke skal kunne brukes som vikarer. Hun mener det er en «underlig situasjon» at man skal kutte fem prestestillinger i Agder og Telemark av økonomiske hensyn.

– Da kan det bli interessant hvordan folk gjør det i fremtiden når de for eksempel skal markere store livsriter og møter stengte kirkedører, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kommer du til å slutte å tilby vielser?

– Jeg har lagt det fullstendig på is, sier hun.

– Vil du fremdeles tilby samtaler?

– Hva jeg gjør når foreldrepermisjonen er over, vet jeg ikke. Slik det ser ut nå, hvis dette skal bli holdt mot meg, er det bare å melde seg arbeidsledig hos Nav igjen, sier hun.

– Det er ironisk at det ikke skal være lov å engasjere en prest til å lede en seremoni, mens bispedømmet jobber aktivt med å engasjere lekfolk til å forvalte dåps- og nattverdssakramentene fordi man ikke har råd til å sette inn prester som er ordinert, sier hun.

Les også:

Les også
Tar ikke inn over seg kristen asylkritikk
Les også
Religionsmøtet ved kirkelige handlinger
Les også
Kirkefremmed komiker skal få kristne til å le