Medlemsflukt etter at kristen partileder deltok i svensk Pride-parade

Flere hundre har meldt seg ut av Kristendemokraterna, etter at partileder Ebba Busch Thor gjorde som sin norske kollega Knut Arild Hareide og deltok i Pride-paraden på lørdag.

Ebba Busch Thorer den første lederen for det svenske kristenpartiet som noensinne deltar i paraden.

I juni gikk Knut Arild Haride i Pride-paraden i Oslo. Det vekket kraftige reaksjoner innad i Kristelig Folkeparti.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter at partinaboen i Sverige fulgte i KrF-politikerens fotspor, er det nå Busch Thor som får både ris og ros fra sine partifeller. Partiet har rundt 21.000 medlemmer.

– Jeg tror dette har skadet partiet.

Det sier Tuve Skånberg fra Kristendemokraterna til NTB. Han er partirepresentant i Riksdagen og forteller at mange nå føler seg sveket av partiet.

Da det ble kjent at partileder Ebba Busch Thor skulle delta i Pride-paraden i den svenske hovedstaden sist lørdag, har han fått 300 henvendelser fra medlemmer som enten har meldt seg ut eller kommer til å gjøre det, siden de ikke lenger føler seg hjemme i partiet. Ifølge Skånberg er dette bare begynnelsen.

Første gang som parti

Om Pride-deltakelsen ikke ble godt mottatt av alle medlemmene, hadde partilederen en annen opplevelse. Til nyhetsbyrået Tidningernas Telegrambyråd sier Ebba Busch Thor at hun følte seg velkommen i paraden.

– Spesielt av de som sto langs veien, sa hun etter lørdagens parade som samlet over 45.000 deltakere.

Som begrunnelse for partilederens Pride-deltakelse, er blant annet angrepet på homobaren i Orlando i USA.

Til Aftonbladet sier Busch Thor at hun ikke støtter Pride-arrangørenes sterke normkritikk, og trekker fram surrogati, ekteskap mellom flere enn to personer, inseminasjon for enslige eller å avskaffe sexkjøpsloven. Det skriver NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bærende på et regnbuefarget flagg, ble Busch Thor eskortert av en motorsykkel med en syklist ikledd partilogoen og en fargerik blomsterkrans.

– Jeg er glad for å kunne være her i dag. Det finnes flere kristendemokrater som har gått i toget i mange år, men da som privatpersoner. Nå er fint å kunne gå sammen som parti, sa hun til det svenske nyhetsbyrået etter paraden.

Med seg langs de stockholmske gater hadde hun partisekretær Acko Ankarberg og to andre partitrepresentanter i Riksdagen.

Til de som ikke kunne, men som ønsket å delta i paraden, hadde hun følgende oppfordring:

– Finn en god måte å feire dagen der du er. Husk å stå opp for likeverd mellom alle mennesker i hverdagen, gjengir TT.

Flere partiledere

Ebba Busch Thor var ikke den eneste partilederen som gikk i årets Pride-parade. Også statsminister og partileder for Sveriges sosialdemokratiske parti, Stefan Löfven, deltok i marsjen. Lørdagens parade var hans første som statsminister.

Löfven beskriver arrangementet som en magisk opplevelse.

– Jeg går med glede. Det er så mye glede, kjærlighet og varme på en dag som denne, sa han til TT.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv om Anna Kinberg Batra fra Moderaterna deltok i paraden med glede, var det pridepolitikken hun løftet fram.

– Det er mye glede, men det er også alvor og politikk. Sverige skal være et land der man kan elske hvem man vil, men det finnes de som er redde for å bli undertrykt og utsatt for vold, sier politikeren.

Alle riksdagspartiene utenom Sverigedemokraterna deltok i lørdagens Pride-parade. Stockholm-paraden tiltrakk seg også deltakere fra utlandet. Det skriver Tidningernas Telegrambyråd og den svenske avisen, Världen i dag.

Les også: