HVER GANG VI MØTES: F.v. finansminister Siv Jensen (Frp), statsminister Erna Solberg (H), KrF-leder Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande (V) på pressekonferansen etter Nydalen-møtet i mars i fjor.

Her er KrF og Venstres krav til de blå-blå

I dag sitter regjeringen KrF og Venstre i møter i Nydalen i Oslo for å snakke om arbeidsplasser og pengebruken neste år.

Bistand og arbeidsplasser som går tapt i oljebransjen står øverst på KrFs agenda under møtet mellom samarbeidspartiene og regjeringen i Nydalen i dag.

– To hovedsaker vil prege debatten i Nydalen: den økende arbeidsledigheten, ikke minst i kystområdene, og flyktningsituasjonen, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flyktningstrømmen i Europa vil imidlertid bli mest diskutert på et morgenmøte på statsministerens kontor i dag. Dit kommer alle partiene som ble med på asylforliket til et eget møte om asylinnstramminger, det vil si samarbeidspartiene, Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

På Nydalen-møtet mellom samarbeidspartiene vil Hareide også komme med innspill om bistand til statsbudsjettet 2017.

– Vi opplevde kutt i bistanden i fjor. Det må vi unngå i år for ikke å forverre situasjonen ytterligere for flyktningene. Det er en sak vi vil ta med oss inn i møtet, sier han.

Bistandsnivå

Sakslista gleder den nyvalgte fylkeslederen i Rogaland KrF, Per-Endre Bjørnevik. Han krever at bistandssekken ikke skrumper inn.

– Bistand er et viktig område som vi bør søke å opprettholde nivået på, sier han.

Han mener også at flyktning­situasjonen er viktig å drøfte grundig i Nydalen. Men nærmest rogalendingenes hverdag står nok den kraftige økningen i arbeidsledighet grunnet nedgangen i oljebransjen.

– Jeg forventer at det som går på arbeid både for flyktninger og asylsøkere, men også oss som bor her fra før, blir en viktig sak. Vi merker særlig i vårt område at det er en utfordring. Det kommer nye arbeidstakere som ønsker jobber. Det håper jeg de tar med seg inn i drøftinger i Nydalen, sier Bjørnevik.

ROGALAND KRF: Per-Endre Bjørnevik ble i helgen valgt til ny fylkesleder i Rogaland KrF. Her sammen med f.v. Unni Sirevåg Lendre (KrF Kvinner), 2. nestleder Gunn-Marit Lygre og 1. nestleder Oddny Helen Turøy.

Klimakutt

Det halvårige møtet i Nydalen går av stabelen før regjeringens budsjettkonferanse, som ikke vil gå på substansen i budsjettet fordi det er for tidlig, sier statsminister Erna Solberg til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For Venstre er det viktig å ta opp arbeidsplasser og klimakutt. Partileder Trine Skei Grande ønsker å kutte i klimagassutslippene og skape «grønne» arbeidsplasser. For tiden forhandler samarbeidspartiene om et grønt skatteskifte.

Når det gjelder arbeidsledighet er KrF enig med regjeringen i flere langsiktige tiltak, men er nå opptatt av kortsiktige tiltak.

– Jeg vil være opptatt av at vi prøver å få til gode enigheter på saker som er nå, som forhandlingen om skattereformen. Skal vi få det til med den blåblå regjeringen, er det naturlig at de må være villig til å gå noe i retning av sentrum, sier Hareide.

Være tydeligere

Nydalen-møtet er også en statusoppdatering samarbeidskameratene imellom. KrF-lederen opplever samarbeidet med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre som bedre og bedre for hvert år som går.

– Da vi var i Nydalen for ett år siden, var det etter en krevende budsjetthøst. Det tok vi opp, og opplevde at det ble lyttet til. Det førte til at det neste budsjettet ble bedre. Jeg håper at innspillene vi kommer med i Nydalen blir lyttet til og fører til forbedringer, sier Hareide.

– Hva må til for at samarbeidet skal bli betre?

– Det er alltid en mulighet til å forbedre seg. Det kan gjelde både fra regjeringspartienes og KrFs side.

– Hva kan KrF gjøre?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi kan være tydeligere så de vet hva våre føringer er. Kanskje vi også kan være tidligere ute med det som er viktigst for oss. Budsjettet i fjor gikk veldig greit, utenom de økte flyktningkostnadene som skapte utfordringer for samarbeidet, sier Hareide.

Per-Endre Bjørnevik i Rogaland KrF tar i Stavanger Aftenblad til orde for at partiet bør være blokkuavhengig.

– Vi skal aldri være redd for at de andre partiene legger fram sine primærstandpunkt. Så må vi møte dem med våre standpunkt og argumenter og finne løsninger ut fra det. Det har vi klart hittil, og vi vil klare det i fremtiden, sier han.

Engasjér deg!

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: Engasjér deg!

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

Følg gjerne Dagen på Facebook

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!


Få nyhetsbrev fra Vebjørn Selbekk:
« Hver dag sender jeg deg noen utvalgte saker og debatter som jeg mener at du bør lese! Klikk her for å melde deg på det daglige nyhetsbrevet»

Dagen er Norges eldste kristne dagsavis. På papir siden 1919. Vi gir ut avis seks dager i uken og har abonnenter over hele landet. Vi har også en eavis som kan leses hvor som helst - og når som helst.

DEBATT: dagensdebatt.no kan du selv skrive egne innlegg og publisere dem direkte på nett. Og kanskje bruker vi også innlegget ditt i avisen Dagen.

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

ISRAEL: Få med deg nyheter fra Israel og hør podcast fra Israel-korrespondenten

ANDAKT: Følg gjerne vår andakts- og inspirasjonsside

MENIGHET: Les vår faste spalte Menighetsdoktoren

HUMOR og skråblikk finner du i Krykkjebakkposten.

TWITTER: Dagen og DagensDebatt

Les også
Krever ekstern evaluering av UNEs avgjørelserEngasjér deg!
Les også
Sveriges økonomi vokser mer enn ventetEngasjér deg!
Les også
Over 700 flyktningbarn trenger et nytt hjemEngasjér deg!
Les også
Ideologi og verdigrunnlag i KrF
Les også
Kun åtte av 300 asylsøkere returnert til RusslandEngasjér deg!