NY GIV: Sylvi Listhaug (Frp) snakker rett til hjertet til mange kristenvelgere i skjæringspunktet mellom Frp og KrF. Men det segmentet er ikke så stort, ifølge valgforsker Bernt Aardal. Her fra besøk hos Frelsesarmeen i Bærum.

Brygger opp til ny kamp om kristne velgere

Sylvi Listhaug (Frp) profilerer seg i kristne medier og stiller med korssmykke på Dagsrevyen. Men KrF frykter ikke konkurranse om velgerne.

– Jeg er innstilt på et godt og tett samarbeid med Listhaug, men jeg skal ikke bære henne på gullstol, sier KrF-leder Knut Arild Hareide med et smil.

– Jeg skal ha en real, politisk debatt med henne om det som er viktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Før jul var innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug å se i de fleste medier med kristent tilsnitt. Hun bar tydelig kors i andre medier, og takket Gud for at broren ikke ble rammet da en svær bølge traff riggen han jobbet på i Nordsjøen. Listhaug har med andre ord profilert en kristen tro i samme åndedrag som en tydelig skjerpet og strengere innvandringspolitikk.

Samtidig gikk Knut Arild Hareide ut med et stort intervju hos NTB, hvor han proklamerte at han i 2016 skulle snakke mer om den «kristne og humanistiske verdiarven».

KLAR: Knut Arild Hareide tar gjerne en konkurranse om å fronte de kristne verdiene. Her fra fremleggingen av statsbudsjettet i høst.

Skjedd før

Valgforsker Bernt Aardal synes den nye Frp-ministerens profil er interessant. Det er ikke første gang Frp, bevisst eller ubevisst, har fisket i den kristne velgerdammen.

– Dette peker tilbake i tid, den gang Carl I. Hagen besøkte menigheten Levende Ord i Bergen. Det var under Bondevik 2-regjeringen og Frp satt i opposisjon. Enkelte Frp-ere profilerte seg på viktige symbolsaker som flytting av den norske ambassaden til Jerusalem og lignende, sier forskeren.

Aardal har gjennom mange år samlet tall og gjennomført undersøkelser om norske valg og tendenser hos velgerne. Han forklarer at fra valgene rundt 2001 hadde KrF et nettotap av velgere til Frp. Før den tid var det lite utveksling. Ved de siste valgene har det også vært lite utveksling av velgere.

– Ved valget i 2013 hadde Frp et nettotap til KrF. Men disse velgerne har nok ikke KrF fått helt tilbake. Mange av dem befinner seg hos Partiet De Kristne (PDK).

Aardal karakteriserer PDKs program som en kombinasjon mellom kristne hjertesaker og Frps økonomiske politikk.

– Når Listhaug snakker om at de konservative kristne må lyttes mer til og må mer frem, er det disse velgerne hun tenker på. Dette segmentet er ikke stort, men kan utgjøre en trussel for KrF enkelte steder i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forskjeller

Aardal viser til undersøkelser som er gjort av velgermassen til Frp og KrF. Det viser en ganske stor forskjell i synspunkter.

– KrF sine velgere vil ha obligatorisk kristendom i skolen. Det vil ikke et flertall hos Frp. I synet på surrogati og abort er det også store forskjeller. I synet på aktiv dødshjelp skiller velgerne seg markant. Der er det klart flertall for hos Frp, mens det er klart mot i KrF. Forestillingen som begynte å sette seg for 10-15 år siden, om at store deler av de kristne velgerne befant seg i skjæringspunktet mellom Frp og KrF, stemmer ikke,

– Hvordan tolker du Hareides utspill om den kristne verdiarven?

– Det er flyktningkrisen som er bakgrunn for dette utspillet. Partiet blir satt under press. Fra å være i føringen i valgkampen, hvor det humanitære og solidariteten stod i fokus, har nå stemningen snudd. I et støtteparti som KrF må det bygges en solid begrunnelse for eller mot forslagene som Frp kommer med.

I skvis

KrFs rolle som støtteparti kan bli ekstra utfordrende når en profilert Frp-politiker får ansvar for hele asyl- og innvandringsfeltet, sier Aardal.

– Hver gang KrF markerer uenighet med regjeringen blir de møtt med at de er garantister for regjeringen. Det er noe av det som gjør det vanskelig for KrF å gjenvinne noen av velgerne de hadde da de var større. Mange av dem de mistet etter 2001 var sentrum-venstre-velgere.

Knut Arild Hareide er klar på at den nye flyktningsituasjonen er årsaken til at han vil profilere den norske verdiarven.

– KrF har alltid løftet dette frem, det ligger i vår sjel. Men det er ekstra viktig nå. Kjenner man sine verdier og røtter blir man trygg i møte med det nye. Kjenner man de ikke, møter man det nye med frykt, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Konkurranse

– Var ditt utspill også et forsøk på å demme opp Frps fisking av velgere?

– Nei. Jo mer det snakkes om kristne verdier, jo gladere blir jeg. Her ønsker jeg gjerne konkurranse. Det er bare bra at Listhaug intervjues i kristne aviser, at hun er på Visjon Norge. Det er bra at Jonas Gahr Støre besøker Sarons Dal, sier Hareide før han også peker på behovet for en konsekvent holdning hos Listhaug.

– Når partikollega Per Sandberg var ute og advarte mot å lese Bibelen, hvor var Listhaug da? Når Frp i Stortinget foreslo forbud mot prangende kors, når de foreslår å innføre aktiv dødshjelp, hvor er Sylvi Listhaug da? Man må snakke om alle de kristne verdiene, ikke bare plukke noen.

– Er dere i en skvis som støtteparti?

– KrF har vært tydelig på at de som ikke har krav på beskyttelse bør returnere. Derfor var vi med på de to forlikene i Stortinget, fordi vi så at det var behov for innstramming. Men vi er ikke enig med Listhaug i alt, sier Hareide.

Les også
Listhaug glad for asylstøtte fra Ap
Les også
Kraftige innstramninger i asylpolitikken
Les også
Tvangsreturer koster over en halv milliard
Les også
Biskop bekymret for konvertitter
Les også
Integrering i hverdagen