Åpner for EU-avstemning på Island

Island vil kunne holde en folkeavstemning om EU hvis de pågående regjeringsforhandlingene lykkes, mener lederen for ett av partiene som deltar.

Ifølge Ottarr Proppe, leder for sentrum-høyrepartiet Lys framtid, har de tre partiene nærmet seg hverandre når det gjelder vanskelige spørsmål som fiskeripolitikken og Islands forhold til EU.

– Vi har nådd en viss enighet om ideer, deriblant denne, sier Proppe med referanse til Islands medlemskapsforhandlinger med EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det var etter det økonomiske sammenbruddet i 2008 at Island besluttet å søke om EU-medlemskap. Men i 2015 trakk Island sin EU-søknad.

Målinger viser at et flertall av islendingene er imot EU-medlemskap, samtidig som et flertall ønsker en folkeavstemning.

Lys framtid er ett av tre partier som nå forsøker å bli enige om et felles grunnlag for en borgerlig trepartiregjering på Island. De to andre er Selvstendighetspartiet og Fornyelsespartiet. Det er andre gang at de tre partiene forsøker å danne regjering etter at valget 29. oktober endte uten en klar vinner.

Partiene oppga sitt første forsøk i midten av november, deretter gikk stafettpinnen videre til det grønne Venstrebevegelsen – de grønne. Heller ikke de lyktes, dermed var det Piratpartiets tur i begynnelsen av desember. Ti dager senere ga også Piratpartiet opp.